Kemikalien PFOA gör teflonstekpannor lätta att rengöra, men kan vara skadliga för hälsan.
Kemikalien PFOA gör teflonstekpannor lätta att rengöra, men kan vara skadliga för hälsan.

Teflonstekpannor och kastruller finns i de flesta hem – men gör vi hälsan och miljön en otjänst? Metro har pratat med Helen Håkansson, professor inom miljömedicin på Karolinska Institutet, om de möjliga riskerna med teflon.

Hälsofaran sägs vara att teflonet kan innehålla giftiga ämnen. Det varnas till exempel för kemikalien ferflouroktansyra, PFOA, som Internationella Cancerforskningsinstitutet år 2016 bedömde kan öka risken för olika tumörsjukdomar.

Men det finns fortfarande många frågetecken kring teflonets faktiska hälsoeffekter.

– Teflon är uppbyggt av flourerade ämnen. De här ämnena diskuteras väldigt mycket just nu och har gjort det under en lång tid. Både myndigheter, forskare och konsumenter är medvetna om att ämnena är väldigt långlivade, att de inte bryts ner och att de kan ansamlas till levande organismer. Allt detta är varningssignaler för att det kan vara problem med ämnena, säger Helen Håkansson, professor på Institutet för miljömedicin vid Karolinska Institutet.

LÄS MER: Åtta maskiner du (nästan) inte klarar dig utan i köket

Just nu gör EU-kommissionen, genom den Europeiska Livsmedelsmyndigheten, EFA, en ny utvärdering utav de hälsoeffekter ämnena, som bland annat finns i teflon, kan ha. Under de senaste fem till tio åren har också ny data tillkommit som kan stödja att ämnena har hormonstörande effekter och kan ge påverkan på människors hälsa.

– Hittills har man bedömt att det finns en ganska stor säkerhetsmarginal mellan det som skulle kunna vara nivåer som ger effekter och de nivåer som vi exponeras för, via till exempel sådana här stekpannor. Jag tycker att det är mycket viktigt att vi får en bättre kunskap om den här typen av ämne för att kunna bestämma på vilket sätt de är lämpade att användas, säger Helen Håkansson.

Risken att exponeras för skadliga ämnen i teflonstekpannor beror också på hur man använder sin teflonpanna. Teflonstekpannor är gjorda av metall och har sedan en hinna av teflon, som gör dem enkla att rengöra och gör att man inte behöver använda lika mycket fett vid stekning som när man använder en gjutjärnspanna. Men hinnan kan repas och slitas lättare än en gjutjärnspanna som är gjord av ett tjockare material.

LÄS MER: Nej, din mikrovågsugn är inte så farlig som den här artikeln påstår

– Man ska absolut inte använda metallverktyg, utan trä eller plast när man steker. Följer man det rådet är teflonytan stark och håller. Men det är väldigt lätt när man står och steker att man tar till en visp till exempel och tänker att det inte är så farligt. När man diskar pannorna kanske man också bearbetar pannan mer än man egentligen ska göra, säger Helen Håkansson.

Helen Håkansson har blivit kontaktad av konsumenter som oroat sig över repiga teflonstekpannor.

– Då är det lättare att de här ämnena kommer loss. När ytan är hel och fin kan ämnena sitta kvar om man inte hettar upp pannan väldigt mycket, men blir pannan repig så kan det bli annorlunda.

Om man är bekymrad över möjliga hälsorisker vid användning av teflonstekpannor rekommenderar Helen Håkansson att man väljer en annan typ av stekpanna.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset