Att lära sig teckenspråk förenklar inte bara kommunikation med hörselnedsatta människor. Det kan göra vardagen lättare för alla. ”Om man är på puben när det är hög ljudnivå blir det lättare att förstå varandra”, säger Ingela Holmström.

Ingela Holmström är forskare och biträdande lektor vid Avdelningen för teckenspråk och Avdelningen för svenska som andraspråk för döva på Stockholms universitet. Enligt henne finns det många anledningar att lära sig teckenspråk.

– Det är alltid bra att kunna flera språk och teckenspråk används inte bara av döva. Du blir mer flexibel och öppen. Med hjälp av teckenspråk kan människor kommunicera på långt avstånd utan att skrika, prata med varandra genom fönster och göra det lättare att förstå varandra när det är högljutt på puben, säger hon.

Och det finns möjligheter att lära sig. Förutom flera andra sidor på internet finns Svenskt teckenspråkslexikon.

– Det finns på nätet och som app och där visas tecknet med rörliga bilder så att det blir lätt att förstå, säger Ingela Holmström.

Trots att teckenspråk fått mer utrymme de senaste åren, bland annat på tv, skulle det underlätta för hörselskadade människor om fler lärde sig teckenspråk. Den bristande kunskapen kan exempelvis ses i myndigheter.

► LÄS MER: Sexupplysning på teckenspråk

– Jag som pendlar får aldrig veta om tåget är försenat eftersom det ropas ut i högtalarna. Och arbetar man i en miljö med människor som inte kan teckenspråk blir det bara grundläggande kommunikation. Ju fler som lär sig teckna, desto mindre svårigheter stöter vi teckenspråkiga på, säger Ingela Holmström.

Förutom att vardagen blir lättare finns det flera fördelar att kunna teckenspråk.

– Det finns forskning som visar att barn som har föräldrar som använder mycket tecken lär sig att kommunicera tidigare än andra barn och att deras kognitiva förmåga utvecklas snabbare. De har också lättare att lära sig andra språk när de växer upp.

► LÄS MER: Lär dig teckenspråk rekordsnabbt

 

 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset