Arkivbild.
Arkivbild.

Gröna växter, blommande växter och till och med träd har blivit standard i många lägenheter. Metro har frågat trädgårdsmästaren Julia Grund som jobbar på Slottsträdgården Ulriksdal om hennes 10 bästa tips på hur du lyckas med att få krukväxterna att trivas och frodas.

1. Rätt växt på rätt plats 

Det främsta knepet för att lyckas är att placera en växt där den får bäst förutsättningar utifrån sitt naturliga ursprung. Det kan vara bra att tänka på i vilka väderstreck de ska stå innan man skaffar växterna.

– Det är viktigt att ha skuggväxter på norrsidan och mer fetbladiga växter i soliga fönster. Har man rätt växt på rätt plats är det en bra förutsättning för att lyckas, säger Julia Grund.

Julia Grund. Foto: Susanna Rosén.

Orkidéer är ett exempel på växter som ofta felplaceras och får stå lite soligare än vad de egentligen gillar. De hör liksom många ormbunkar till växter som i sin naturliga miljö är en del av undervegetationen och trivs bäst i skugga.

– När det gäller balkongen gäller samma sak. Det är stor risk att ettåriga sommarblommor slutar blomma på en balkong i norrläge. Då är det bättre att välja skuggväxter och dekorera balkongen med olika blad och former i stället för blommor och färg.

2. Plantera om när du tar hem en ny växt

– När man köper en ny växt är det vanligt att de är planterade i en transportkruka. Planterar du om dem så har de större chans att utvecklas och bli frodiga.  

3. Plantera i stora kärl

– Rotsystemet vill ha utrymme. I en stor kruka behöver man inte vattna lika mycket som i en liten kruka. På balkongen är det bättre att samplantera växter i ett större kärl än var och en i flera små.

LÄS MER: Svårt att få växter att överleva? Här är 7 lättskötta växter

Arkivbild.

4. Tillräckligt mycket ljus

Olika växter vill ha olika mycket solljus – men alla växter kräver ljus för fotosyntesen.

– Har man för lite ljus kan man komplettera med särskild växtbelysning. För att veta var en särskild växt trivs bäst kan man titta på var den kommer ifrån, dess ursprungsland. Är det en tropisk växt behöver den lite extra ljus och värme.

5. Vattna med lite näring ofta

– Vattna med näring varje gång du vattnar, hellre lite och ofta än mycket och sällan.

6. Strunta i lecakulor

– Vanlig jord hela vägen ner i en kruka med hål i botten och fat. Har man lecakulor i en sådan kruka förlorar man hela uppsugningseffekten. Det är bara i krukor utan hål i botten det kan behövas lecakulor.

7. Be någon vattna när du åker på semester

Det finns olika metoder för självbevattning, men Julia Grund tycker det är bäst att be någon sköta om växterna medan man är borta.

– Vet man att man reser mycket är det bäst att skaffa växter som inte behöver vattnas så ofta, till exempel olika suckulenter.

Julia Grund brukar rekommenderar att sätta sticklingar direkt i jorden. Arkivbild på sticklingar från elefantöra.

8. Ta sticklingar på våren

– Det är på våren det är bäst att ta sticklingar, ungefär från årsskiftet då det börjar bli ljusare. Jag brukar för det mesta sätta dem direkt i jorden och inte i vatten först.

9. Duscha växterna

– Inomhus är det ofta torr luft vilket bland annat gör växterna mer utsatta för ohyra. Att duscha växterna hjälper mycket. En gång i månaden kan vara lagom.

Suckulenter är dock exempel på växter som inte ska duschas.

10. Rensa och sköt om

– Rent allmänt ska man titta sina växter ofta och se om de har ohyra eller döda blommor och blad.

– Överblommat eller vissna blad rensar man bort. Handlar det om blommor plockar jag med händerna. Man ska inte krångla till det. Däremot om det är ett bonsaiträd skulle jag plocka fram finsekatören. Ha alltid rena verktyg.

LÄS MER: Växterna som rensar bort kemikalier

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset