Christina Söderberg, sparekonom på Compricer, delar med sig av sina bästa tips inför deklarationen.
Christina Söderberg, sparekonom på Compricer, delar med sig av sina bästa tips inför deklarationen.

Många tycker det är kul att snabbt få tillbaka skatteåterbäring. Men om man inte vill missa några avdrag bör man ändå sätta sig ner och se över sin deklaration. "Det kan vara värt att ge deklarationen en timme eller två", säger sparekonom Christina Söderberg.

Mellan den 7-13 mars skickas de första deklarationerna ut till personer som har registrerat sig via digitala brevlådor. För den som inte har registrerat sig blir deklarationen tillgänglig via inloggning på Skatteverkets hemsida den 19 mars.

LÄS MER: Skatteåterbäringen 2019 – Här är datumen du måste hålla koll på

För många lockar det kanske att få skatteåterbäringen redan i april, vilket är fallet om du skickar in din deklaration före den 2 april. Men även om du inte har haft några större utgifter under året kan det vara värt att åtminstone ögna igenom deklarationen innan den skickas in.

– Det finns hundratals olika avdrag och de flesta kan inte göra särskilt många. Men man ska inte ha för bråttom bara för att man vill ha tillbaka pengar tidigt, kan man göra en förändring i deklarationen som gör att skatteåterbäringen blir större så är det ofta värt att få den senare, säger Christina Söderberg, sparekonom på Compricer.

Vad händer om man inte lämnar in deklarationen?

Det gäller också att inte ligga på latsidan med deklarationen. Lämnar man in deklarationen sent utan att man har fått anstånd kan man räkna med en avgift på 1 250 kronor, en kostnad som sedan fortsätter att stiga om deklarationen inte lämnas in.

LÄS MER: Här är 14 saker du kan göra avdrag för på deklarationen

Vet man med sig att man kommer att få en större restskatt bör man vara extra uppmärksam. Om restskatten överstiger 30 000 kronor måste man betala ränta på 1,25 procent, en ränta som börjar ticka redan den 12 februari.

– En sådan restskatt kan vara viktig att betala in så snabbt som möjligt, ofta är det kopplat till bostadsförsäljningar. Även de som ska betala in mindre än 30 000 behöver göra så innan maj för att undvika räntekostnader, säger Christina Söderberg.

Bluffmejl som inte kommer från Skatteverket

En annan anledning att tänka efter först de många bluffmejl som cirkulerar i deklarationstider. I mejlen uppmanas man ofta att klicka på länkar för att snabbare få tillbaka sin skatteåterbäring eller dylikt.

– Vi är så otroligt sugna på att snabbt få tillbaka pengarna att vi ibland inte tänker efter. Skatteverket skickar inte ut den här typen av mejl, för sådant måste man vara inloggad med bank-id på deras hemsida, säger Christina Söderberg.

LÄS MER: Nästan hälften gör fel – nu ska reseavdraget granskas extra noga

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset