Malin Bergström, barnpsykolog och forskare, som arbetar inom barnhälsovården i Stockholms län.
Malin Bergström, barnpsykolog och forskare, som arbetar inom barnhälsovården i Stockholms län.

Hur mycket skärmtid är egentligen lagom för barn? Här ger Malin Bergström, barnpsykolog, forskare och fyrbarnsmamma som tagit fram råd om medieanvändning till barnavårdscentraler, sina bästa råd.

Skapa balans

Hur barn och unga påverkas av att sitta framför skärmar är inte helt klarlagt. Men deras hjärnor växer och det gör dem extra känsliga.

Enligt Malin Bergström, som arbetar inom barnhälsovården i Stockholms län med frågor som rör psykisk hälsa och barnutveckling, är det viktigt att skärmtiden inte går ut över sömn, motion, socialt umgänge, läxor och läsning.

– Det är lätt att det blir pekpinneaktigt och det är inte Bullerbyn utan 2018. Men för en del barn är skärmen som en godisburk och då måste man hjälpa till att styra dem till andra aktiviteter så att de får en bra balans. Skulle man hamna i ett läge att man tycker att det är skönt att barnen sitter tysta med en skärm på bekostnad av barnets utveckling så är det olyckligt, säger hon.

LÄS MER: Supernannyn svarar: Är det bra att ha skärmtid för barnen?

Skärmfri zon

För att undvika konflikter kan det vara bra att ha regler. Reglerna kan innebära att undvika skärmar under vissa tider eller ha en viss maxtid per dag.

– Alla familjer måste hitta sina sätt. Men det kan stjäla tid från umgänget om man sitter med varsin skärm vid matbordet. Även i sovrummet kan det vara bra att ha skärmfria zoner. En annan sak kan vara att införa vanor som gör att barn undviker skärmar sista timmen innan läggdags då de har visat sig påverka sömnkvalitet redan hos små barn, säger Malin Bergström.

LÄS MER: Stress och ökad skärmtid ger migrän – fler unga drabbas

Var delaktig

Efter att barnen har suttit framför skärmen, fråga dem vad de har gjort, sett och upplevt. Barn behöver sätta ord på vad de faktiskt kanske har lärt sig. En trygg relation till mamma och pappa underlättar mycket för barnens inlärning.

– Man vet att föräldrar generellt frågar barn vad de läser för böcker, men är mycket mindre engagerade i vad barn gör på nätet. Barn behöver vägledning av vuxna och behöver lära sig kritiskt tänkande. De kan titta på jämnåriga Youtubers som är experter på smink och tro att de är deras  personliga kompis, när de i själva verket är sponsrade och att det är reklam man konsumerar, säger Malin Bergström.

LÄS MER: Surfplatta till barn – för och emot

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset