Ted von Proschwitz ger sina bästa tips på hur man bekämpar den spanska skogssnigeln – mördarsnigeln.
Ted von Proschwitz ger sina bästa tips på hur man bekämpar den spanska skogssnigeln – mördarsnigeln.

Här är snigelexperten och biologen Ted von Proschwitz tips på hur du kan bekämpa dem.

Om det är torrt klarar sig inte så många sniglar, så när det är dags för dem att lägga ägg framåt juni är det ett mindre antal. Även om fortplantningen är lyckosam blir det ändå ett mindre antal sniglar som sprids och äter upp våra trädgårdar. Metoderna för att ta död på dem är lika många som trädgårdsägare.

– Vi kommer inte bli av med den arten, men man kan kombinera metoder för att hålla dem i schack, säger Ted von Proschwitz på Göteborgs Naturhistoriska museum.

LÄS MER: Daniel, 40, försöker kränga färska mördarsniglar på Blocket 

Hans tips är att kombinera olika metoder.

– Man börjar med att skaffa sig en överblick på trädgården, var sniglarna är mest och vad de gör. Man får använda en ficklampa och kolla på kvällen, de är nattaktiva.

Den bästa effekten är att bekämpa dem på våren så fort de börjat visa sig – innan de börjar lägga ägg. Men det finns beprövade saker som går att göra även nu för att förhindra sniglarnas framfart, läs dem här nedan.

6 tips – så blir du av med mördarsniglarna

Ändra dina vanor

Ett relativt enkelt tips är att se till att trädgårdskomposten är stängd eller har ett lock för att undvika att sniglarna lockas dit. Ändra dina vattningsrutiner, låt bli att vattna i rabatterna och i trädgården på kvällen, för då gör du dem bara en tjänst. Sniglarna älskar när det är fuktigt!

Kopparplåt

Kopparplåt är något som sniglar inte verkar tycker om.

– Sniglar avskyr koppar, det man kan göra är att man sätter upp plåten i en rad och böjer ner ytterkanten.

Varför sniglarna inte gillar koppar är inte helt klarlagt, men det kan vara värt att testa.

LÄS MER: Så blir du av med skadedjuren som bor i ditt kök 

Döden genom halshuggning

Om man vill ha ihjäl mördarsniglarna finns det olika metoder. Ted von Proschwitz rekommenderar halshuggning, för att bespara dem lidandet

– Om man har en skarp spade som man trycker till dem i framändan, då blir det en omedelbar död, säger han.

Om det finns många mördarsniglar i trädgården är detta förstås ett rätt krävande arbete. En vanligt missuppfattning är att delade sniglar lever vidare, var del för sig som en egen snigel. Men det stämmer inte, sniglar som delats dör.

Öppna en snigelbar

I giftväg finns det olika märken som är godkända för bekämpning av sniglar. Gemensamt för dem är att de är baserade på järnfosfat.

– De är en sorts pellets som är blandat med lockmedel, man måste lura dem för att äta det.

Snigelgiftet funkar dock inte om det regnar, för då löses de upp. Ett sätt för att komma förbi det problemet är att skaffa sig en ”snigelbar”, en liten ask med hål i som snigeln går in i, äter av giftet och sen går ut och dör.

– Det är ett bra sätt att få ekonomi i det, de här gifterna är rätt dyra.

LÄS MER: Så blir av med silverfiskar hemma 

 Elchocka

 Det finns särskilda elstängsel mot mördarsniglar för att hålla dem borta. Det är två eltrådar som med fördel fästs på kanten på en odlingsbänk. Elstängslet är på låg spänning, runt 15 V, ofarligt för barn och husdjur. Men när sniglar kommer i kontakt med båda trådarna sticks de och vill inte gå vidare.

Få dem att gå i fällan

Vill man inte döda dem går det att gillra fällor, ofta en behållare med en vätska med något som sniglarna tycker om. Antingen växtextrakt eller öl.

– Men problemet med fällor är att de blir fulla snabbt och sniglarna klarar sig. Ska man använda sig av fällor är det väldigt viktigt att man har god tillsyn, säger Ted von Proschwitz.

Spanska skogssnigeln/Mördarsnigeln

Spansk skogssnigel, Arion vulgaris på latin, är oftast mörkt brunröd. Men färgen kan variera mellan nästan svart, till olika nyanser av brunt, rött och orangegult.
* Den är allätare och glufsar i sig det mesta som finns i en trädgård. Namnet ”mördarsnigel” har den fått av sitt delvis kannibaliska beteende.
*  Mördarsnigeln dokumenterades för första gången i Sverige 1975 i skånska Påarp.  Ett år senare siktades den i Askim i Göteborg. Sedan spreds den långsamt fram till mitten på 1980-talet, men har sedan dess spritts snabbt.
Spridningen av sniglarna sker huvudsakligen passivt genom människans handel med plantor och prydnadsväxter. Ägg och snigelungar följer med i plantans rotsystem och i jorden.

 Källa: Snigelakuten vid Göteborgs Naturhistoriska museum

LÄS MER: Mördargetingen fortsätter att sprida sig i Europa – kan komma till Sverige 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om mördarsnigel