En av tre tycker att det är jobbigt att tala inför andra på föredrag, visar en ny undersökning. Psykologiprofessorn Tomas Furmark är inte förvånad.
En av tre tycker att det är jobbigt att tala inför andra på föredrag, visar en ny undersökning. Psykologiprofessorn Tomas Furmark är inte förvånad.

Många tycker att det är obehagligt att tala inför andra, men för vissa är det så jobbigt att det allvarligt påverkar deras liv.

Andningen förändras, du börjar svettas och händerna darrar. Du ska tala inför en grupp människor – och det är helt fruktansvärt. Det är kanske en klen tröst där och då, men du är långt ifrån ensam om att känna så.

En av tre tycker att det är jobbigt att prata inför andra vid föredrag, enligt en undersökning som Yougov har gjort på uppdrag av Metro. Och nästan en av fem tycker att det jobbigt att tala inför människor de inte känner.

Om man tycker att det är så jobbigt att tala inför andra att det påverkar ens liv negativt kan man lida av social ångest, eller som det tidigare kallades: social fobi.

LÄS MER: Erica, 18, har social fobi: "Jag är inte blyg eller bitchig"

Tomas Furmark är psykologiprofessor vid Uppsala universitet och har specialiserat sig på just social ångest. 

– Social ångest är en psykiatrisk diagnos. Är rädslan så stark att den är handikappande och hindrar dig att leva som du vill kan man säga att du har social ångest. Många tycker som sagt att det är obehagligt att tala inför andra – men inte till den graden att man undviker det till varje pris.

Furmark talar om människor som inte vågar påbörja en utbildning eller ta ett jobb på grund av sin förlamande rädsla för sociala situationer. De undviker fester och tillställningar – och beteendet leder ofta till isolering och nedstämdhet.

– Social ångest kan bli ett väldigt stort hinder i livet för en människa, säger han.

LÄS MER: Därför blir du kissnödig när du är nervös

Det skrivs och studeras mer och mer om social ångest. Och enligt vissa studier kan man skönja en ökning av antalet människor med diagnosen.

– Det finns även studier som visar på att det finns mer sådan problematik hos yngre än hos äldre människor. Så det skulle kunna vara så att det ökar, men det är inte helt fastställt, förklarar Tomas Furmark.

Ökning eller ej – det finns vissa faktorer som skulle kunna förklara varför fler lider av social fobi i dag.

– Samhället ställer allt högre krav på att man ska framträda, och det på ett sätt som inte alls fanns förr i tiden. Så om fler får social ångest i dag skulle det inte vara så konstigt.

Så kommer du över rädslan att tala inför andra:

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset