På lördag sitter hundratals presumtiva studenter över hela landet och svettas över ekvationer och integraler. Men matten på högskoleprovet behöver inte alls vara så svår.

Gustav Gräll

Volontären Per Ericsson på Mattecentrum hjälper Eric Bornestav, 22, med matten inför högskoleprovet. Förra gången fick han 0,4 på provet, vilket inte var tillräckligt för att komma in på medie- och kommunikationsvetenskap på Södertörn. – Jag hade tagit körkort dagen innan och var inte så fokuserad.

– De matematiska delarna brukar vara svårast, det är här man har ett lägre medelvärde. Resultaten brukar vara lite bättre på den verbala delen alltså läsförståelse och ord. Bäst är folk på engelska. säger Luis Cobian, systemansvarig vid institutionen för tillämpad utbildning­svetenskap. 
 
 
Men enligt Johan Wendt, som driver den ideella organisationen Mattecentrum, skulle många med några enkla förberedelser kunna få ett mycket bättre resultat. 
 
Om man räknar igenom ett visst antal matte­delar i gamla prov så kommer man snart in i sättet att tänka, menar han. 
 
– Kör man igenom ett par hundra uppgifter veckan innan så kokas det ner till ungefär fem typuppgifter. Har man gjort det skulle det förvåna mig om man har många fel. 
 
Enligt Wendt behöver man inga avancerade mate­matiska förkunskaper för att få ett toppresultat. 
 

– Det du behöver är vissa grundläggande ekvationer och integraler. De som gått natur brukar har kämpat lite mer med matten och ha lite bättre resultat. 
 
Att så många har svårt för mattedelen tror han beror på att vi inte använder det i vardagen, på samma sätt som den verbala delen.
 
– Matten är ett språk som man måste hålla levande. Precis som engelskan. Den tränar vi ju hela tiden, men det är få som sätter sig två timmar varje dag och löser ekvationer. jenny sköld
 
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset