Högskoleprovsexperten Johan Ström delar med sig av sina bästa tips för hur du pluggar sista veckan innan högskoleprovet.

TT/Johan Lundström

Satsa mer på att plugga kvant än verbal är Johan Ströms tips.

Dagen närmar sig då tiotusentals svenskar runt om i landet kommer att skriva högskoleprovet den 29 oktober. Har man inte har pluggat ett halvår innan provet är det inte försent att börja ännu, menar Johan Ström, högskoleprovsexpert och VD på HPAkademin.

– Om det bara är en vecka kvar till provet är det bättre att plugga mer kvant än verbalt då det går snabbare att lära sig 50 olika matteregler än 5 000 olika svåra ord, förklarar han. 

► LÄS MER: Så förbered du dig bäst inför högskoleprovet

Enligt Johan Ström är det även en stor fördel att bli snabb på huvudräkning inför mattedelen.

– Det går snabbt att bli bra på huvudräkning. Lär dig gångertabellen och öva dig på att räkna plus, minus och delat i huvudet. Då kan man tjäna tid på att fokusera mer på själva uppgiften under provet.

Första gången Johan Ström skrev högskoleprovet fick han 2,0. Enligt honom är viktigt att träna på gamla prov för att förstå hur metodiken är uppbyggd.

– Man behöver lära sig hur frågorna är konstruerade, och ha en planerad metodik för hur man ska hantera dem. Jag fick 2,0 första gången jag skrev högskoleprovet, men jag hade ju gjort provet säkert 10-15 gånger med tidspress hemma i mitt kök innan det, berättar han.

Särskilt viktigt är det att gå igenom uppgifterna efter varje provpass för att lära sig vad man får fel på. 

– Om man bara sitter och gör gamla prov utan att lära sig uppgifterna man får fel på så lär man sig ju inget nytt, man behöver täppa igen luckorna i sin kunskap, säger Johan Ström.

► LÄS MER: Quiz: Klarar du högskoleprovet? 

Hans sista tips är att tänka på alla förberedelser inför dagen samt komma in i en bra dygnsrytm.

– Jag skulle se till att tänka på alla förberedelser inför dagen. Till exempel kan det vara bra att vänja sig vid rätt dygnsrytm för att vara pigg på morgonen under provet. Tänk igenom dagen så att du känner dig mentalt förbered. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset