Marie-louise Danielsson-Tham städar gärna tillsammans med sina katter i hemmet. Katten på bilden har inget med texten att göra.
Marie-louise Danielsson-Tham städar gärna tillsammans med sina katter i hemmet. Katten på bilden har inget med texten att göra.

Glad och pigg. Det menar städexperten Marie-louise Danielsson-Tham av att man blir av ett välstädat hem. Här ger hon sina bästa tips inför vårstädningen.

Trots att vårvädret känns långt borta den närmaste veckan så har ändå vårsolen tittat fram. När man upptäcker att solen skiner in genom smutsiga fönster kan det vara läge att starta årets vårstädning. Marie-louise Danielsson-Tham föreläser på Örebro universitet i livsmedelshygien och matförgiftningar och är städexpert. Hon berättar att vårstädning är något som mer och mer går ur tiden.

– Förr städade man jättegrundligt två gånger om året. Då tömde man hela rummet på textilier och möbler, allt gjordes fräscht. Nu är det mer veckostädning, småduttande, säger hon.

LÄS MER: Studie: Städning kan vara lika bra för hälsan som träning

Själv har hon precis börjat med sin vårstädning. Hon har skruvat loss glaset till ugnen och rengjort det grundligt. Dessutom har hon tvättat och strukit sina gardiner.

– Jag fick hjälp av mina båda katter, så det blev kanske inte sådär perfekt som det kunde ha blivit. Men vi hade kul, säger hon.

LÄS MER: Så mycket kan ditt slitage och dålig städning kosta dig när du flyttar

Just att ta hand om sina stora textilier tycker Marie-louise Danielsson-Tham är extra passande så här på våren. Ta hand om solkiga gardiner och lämna in sina stora mattor på tvätt. Fördelarna med en rejäl vårstädning är uppenbar, enligt henne, även om om erkänner att hon själv inte tömmer rummen särskilt ofta:

– Man blir gladare och piggare. Även om man inte får den där enormt fräscha känslan som man får när man tömmer ett helt rum.

Expertens fyra tips till vårstädningen:

Så tvättar du fönster i kallt väder
– Mina fönster blev bara tvättade på insidan, eftersom det är minusgrader ute. Men de blev ändå lite klarare än innan.

Spännande fynd i soffan
– Ta tid att lyfta på alla soffkuddar och dynor i soffan och titta vad som finns under. Där kan man göra trevliga fynd i form av mynt. Och kanske något som man har saknat väldigt länge.

Du kan vårstäda ditt kylskåp
– Framför allt nu under påskhelgen när man stoppar in en massa mat. Stäng av strömmen och ställ ut allt nu när det är kallt på de flesta ställen i Sverige. Rengör det med ljummet vatten och diskmedel. Glöm inte avfrostningshålet. Dra också ut kylskåpet och dammsug bakom, damm gör att kylen drar mer ström.

Gör lagom mycket
– Det är som med ordspråket, den som gapar efter mycket mister ofta hela stycket. Satsa på någonting som du retat dig på i ett halvår, så får du se hur du känner dig efteråt. Tro absolut inte att du ska hinna med allting, det tar längre tid att städa än man tror.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset