Det har blivit vanligare att terrorister filmar och sprider video från dåden. Men du borde inte titta på materialet. "Det finns mycket forskning som visar att den här typen av upplevelser gör att man kan utveckla ångest och PTSD," säger Andreas Olsson, docent i psykologi vid Karolinska institutet.

Terroristerna i Nya Zeeland sände attacken live via sociala medier i 17 minuter. Videon har plockats ned från de stora sociala plattformerna men fortsätter att spridas.

I filmen syns en av männens främre del av ett automatvapen och visar hur mannen går genom en moské och skjuter mot alla som kommer i hans väg.

LÄS MER: Tänk på det här när påståenden sprids vid stora nyhetshändelser

Det här händer

Andreas Olsson, docent i psykologi vid Karolinska institutet, har forskat på vad som händer i hjärnan när man ser andra uppleva ett trauma.

Enligt honom kan den som tittar på den här typen av videomaterial uppleva det som att de själva går igenom den traumatiska händelsen.

– Väldigt många studier, som tittar på liknande fenomen, visar att när man ser någon annan uppleva något obehagligt så ser det ungefär likadant ut i hjärnan som när man själv är med om det traumatiska. Huvudbudskapet i våra studier är att när man själv upplever något så sätter man igång mekanismer som också sätts igång när man tittar på någon annan som upplever det, säger han.

Kan leda till ångest

Det finns även en risk att den som tittar på materialet utvecklar ångest eller posttraumatiskt stressyndrom (PTSD).

– Forskning visar att det kan få folk att utveckla stressreaktioner eller till och med PTSD. Efter att det rapporterats om terrordåd så kan man se en ökning av antal personer som rapporterar ångest och rädsla på helt andra ställen i världen. Det finns en direkt koppling mellan att utsättas för det här indirekt och att må dåligt. Men det är inte alla som reagerar på det sättet, säger Andreas Olsson.

Varför känner vissa att de vill titta?

– Det finns olika förklaringar till att folk vill väljer att titta på bilder och videor av andras lidande. En modell är att den emotionella reaktionen i kroppen när den är kombinerad med vetskapen om att man själv är i säkerhet upplevs som positiv.

En annan aspekt handlar om inlärning, enligt Andreas Olsson.

– En annan förklaring är att människor söker sig till sådan här obehaglig information där andra människor råkar illa ut för att man på så sätt lär sig om hur man själv ska bete sig i en sån situation. Olika förklaringar utesluter inte varandra.

Andreas Olsson rekommenderar inte att man tittar på den här typen av videos.

– Man mår inte bra av det, säger han.

LÄS MER: Terrorist uppmanade att följa Pewdiepie i video från dådet – nu svarar youtubern

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset