Enligt experterna finns det ibland en hyllningskultur kring självmordsbombare. Här håller en maskerad man upp bilden av en ung palestinier som sprängde sig själv och tre andra människor på ett bageri i Eilat 2007.
Enligt experterna finns det ibland en hyllningskultur kring självmordsbombare. Här håller en maskerad man upp bilden av en ung palestinier som sprängde sig själv och tre andra människor på ett bageri i Eilat 2007.

Bryssel. Istanbul. Bagdad. Den senaste tiden har världen skakats av flera terrordåd. För de allra flesta är det ett illdåd mot civila, för några få en självuppoffrande krigshandling. Hur kan man förklara självmordsbombare? Metro har frågat fyra experter.

Göteborgs universitet

Göran Larsson.

Pressbild

Peder Hyllengren

Ulf Sirborn/KI

Bo Runeson.

Privat

Erik Wennström

Experterna är eniga – det är väldigt svårt att veta vem som kommer att bli självmordsbombare. Men vi vet några saker som ofta gäller för de som gör det valet.

För att få någon att spränga sig själv krävs en omgivning som gör handlingen "legitim", alltså att den verkar som en korrekt och bra sak att göra.

– I nästan alla typer av rörelser som hamnar i konflikt med samhället så bygger man upp en bild av ett "vi och dem", där vi är goda och de är onda, säger Göran Larsson, professor i religionsvetenskap.

Genom historien har det funnits krigssituationer där soldater skickas ut med förvissning att de kommer att dö, till exempel kamikazepiloterna i Japan.

– Deras förberedelse inför det såg förmodligen likadan ut. Man måste helt enkelt övertyga människor om att det de gör är rätt.

Det finns självmordsbombare som skickas mot militärförläggningar och det finns de som skickas för att spränga civila och orsaka så mycket skräck och förödelse som möjligt.

►LÄS MER: Turkiet varnar för fler attacker

Självmordsdåd har utförts inom en mängd olika kulturer, men i dag associeras just självmordsbombare främst med förövare från Mellanöstern. Ibland är de öppet påhejad av makthavare – förr i tiden gav exempelvis Iraks forne diktator Saddam Hussein pengar till självmordsbombares familjer, något som även sker i dag. Det absolut vanligaste är att det är män som utför attackerna, men det förekommer även kvinnliga självmordsbombare.

Ibland är även attentatsmannen påhejad av sin omedelbara omgivning, kompisar, släkt och samhället runt omkring honom.

– I exempelvis Ramallah på Västbanken har man gator som är uppkallade efter terrorister som planlagt dödliga självmordsbombningar. Den typen av hyllningar är ju en väldigt problematisk del i en kultur, säger Peder Hyllengren, forskare vid Försvarshögskolan.

Utanför den uppmuntrande bubblan finns väldigt lite sympati för attentatsmännens handlingar.

– Den stora majoriteten inom islam är emot det, men det kan finnas både mindre men också relativt stora grupper som accepterar eller legitimerar det, säger Hyllengren.

►LÄS MER: IS rekryteringsformulär: ”Kan du tänka dig ett självmordsuppdrag?”

Sedan Islamiska statens framväxt har mängder av religiösa ledare gått ut och fördömt dess metoder och extrema vision. Det verkar dock ha liten påverkan på de som redan är djupt involverade i kampen.

Hur ser det då ut i huvudet på en självmordsbombare?

Bo Runeson, professor i psykiatri  och överläkare på Karolinska institutet, skriver så här i mejl till Metro:

"Det har sagts att en del av de som utför självmordsattentat är deprimerade, det gäller ju många som tar sitt liv. Men självmordsattentat är något annat än självmord. Det är dåligt belagt att de förövare som genomför exempelvis muslimska extremistattentat har den typen av psykisk störning. Men sannolikt har en del av dem en psykisk sårbarhet."

Samtidigt behöver attentatsmän ha skärpa. För att genomföra terrordåd som vi exempelvis sett i Paris, London och New York så krävs det förmåga att hålla huvudet kallt till slutet, enligt psykologen Erik Wennström.

– Den som rekryterar vill inte att ha någon med psykiska problem. Man är rädd att sådana personer ska ha väldigt svårt att hålla sina känslor i styr och inte kunna utföra dådet på ett systematiskt sätt.  

Enligt Wennström är noggrann planering också ett sätt att kontrollera stressen som kommer med situationen. 

– Känslan av något större, att ha en uppgift eller exempelvis en religiös övertygelse hjälper i hög grad. Där har vi mängder av berättelser från krigare och soldater där tanken på fosterlandet eller familjen har stärkt dem.

Det finns mycket få studier på självmordsbombare – av uppenbara skäl. Men den israeliska forskaren Ariel Merari har talat med 15 palestinska attentatsmän som misslyckats för att se vad som går att säga om deras personligheter. Han undersökte 15 "misslyckade" bombmän som satt i fängelse och jämförde dem med en kontrollgrupp av tolv terrorister som satt inne för andra brott.

►KOLUMN: Nu har en fanatiker tagit ifrån oss något

Så skilde sig självmordsbombarna åt från de andra fångarna? Ja, de hade en större tendens att vara blyga, socialt marginaliserade och följartyper snarare än ledare. Många var enslingar och outsiders , med en bakgrund av att misslyckas i skolan och en känsla av att ha gjort sina föräldrar besvikna. Mer än en tredjedel hade suicidala tendenser, enligt Meraris bedömning.

Man ska vara försiktig med att generalisera utifrån bara en studie, gjord i ett specifikt sammanhang, men den är en av få som gör ett försök att förklara en självmordsbombares lynne. Studien visar att potentiella bombmän kan drivas av helt personliga motiv, utan koppling till en större politisk eller religiös kamp.

Ariel Merari har även studerat de som rekryterar självmordsbombar-kandidater och bland dessa fanns inte tendenser att själv vilja offra sitt liv i ett bombdåd.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset