Experter: Han blir utlämnad till Sverige
Experter: Han blir utlämnad till Sverige

Julian Assange är chanslös. Förr eller senare kommer han att utlämnas till Sverige. Frågan är bara när och under vilka omständig-heter. Det menar experter som Metro har talat med.

Ecuador beviljade i går Julian Assange asyl. Beslutet har orsakat en diplomatisk kris mellan Sverige, Storbritannien och Ecuador. 

I går kallade utrikesdepartementet Ecuadors ambassadör i Sverige till ett möte. Efter mötet gick utrikesminister Carl Bildt till skarpt angrepp mot Ecuador.

– En lång rad av de anklagelser som man riktade mot oss var väldigt orättvisa och väldigt felaktiga, sa Bildt.

Om de inblandade regeringarna inte lyckas lösa knuten har Storbritannien rätt att häva den diplomatiska immuniteten för Ecuadors ambassad. Det innebär med all sannolikhet att de diplomatiska förbindelserna mellan länderna bryts.

– Ambassaden får någon vecka på sig att plocka undan alla sekretessbelagda dokument. Därefter är ambassaden som vilken vanlig byggnad som helst i London och polisen behöver bara gå in och hämta Assange, säger Pål Wrange, docent i folkrätt vid Stockholms universitet.

Skulle USA begära att Assange utlämnas har det ingen betydelse om han befinner sig i Sverige eller någon annanstans i världen. Enligt justitiedepartementet har Sverige inte fått någon förfrågan från USA. Därför kan man inte heller ställa några garantier.

– Jag har aldrig hört talas om att ett land ger garantier i förhand, säger Cecilia Riddselius, kansliråd på justitiedepartementet till Metro.

Sent i går kväll uppgav Wikileaks att Assange på söndag kommer göra ett uttalande framför  Ecuadors ambassad i London. 

Han riskerar då att gripas av brittisk polis.

Frågorna – och svaren

Vad händer nu?

Julian Assange har köpt sig lite tid. Men han kan inte ta sig till Ecuador. Han blir kvar på ambassaden om det inte sker ett diplomatiskt genombrott. Men det är tveksamt. Den brittiska regeringen har kritiserat asyl-beslutet i hårda ordalag

Sitter Assange säkert på ambassaden?

– Nej, knappast. Storbritannien kan häva ambassadens diplomatiska status. Ambassaden får lite tid på sig att plocka undan dokument och sekretessmaterial. Därefter blir ambassaden som vilken byggnad som helst i London.  Kan det bli aktuellt att storma ambassaden?

– Nej, det vore vansinne och strider mot folkrätten. Dessutom skulle man riskera hämndaktioner mot brittiska diplomater utom-lands. Då är det troligare att ambassaden stängs och att polisen tar om hand om Assange.

Varför riskerar Ecuador allt detta?

– Man kanske faktiskt tror att Assange är förföljd, men framför allt handlar det om politik. Landet går till val nästa år och förhållandet till USA är kyligt. Det kan ge presidenten pluspoäng att knäppa USA på näsan.

Varför vill Assange till Ecuador?

– Landet har inget utlämningsavtal med Sverige. Dessutom verkar Assange ha någon form av personlig relation till president Correa sedan han varit gäst i Assanges egen talkshow.

Vad gör Sverige nu?

– Det är oklart. Troligtvis avvaktar Sverige vad som händer i Storbritannien samtidigt som man förklarar för Ecuador att vi inte kan acceptera att landet skydda en person som flyr undan den svenska rättvisan.

Källa: Pål Wrange, docent i folkrätt vid stockholms universitet

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset