Amerikanska övervakningsorganet NSA försöker i ett uttalande tona ned omfattningen av sin övervakning. Av all nättrafik är det bara 1,6 procent som filtreras av NSA, menar man, och av det väljs bara en fjärdedels procent ut för vidare inspektion.

Experter: NSA hanterar mer data än Google

NSA kan skryta med datalagring som kan mäta sig med självaste Google. 

Syftet var att lugna ner opinionen, men men teknikexperter avfärdar utspelet som vilseledande. I motsats till vad NSA hävdar är 1,6 procent i själva verket en skrämmande stor andel, menar bland annat teknikbloggen Ars Technica. Anledningen är att den andel av allt som tar upp plats på nätet som faktiskt handlar om kommunikation mellan människor är väldigt liten.

Den portion av trafiken som National Security Agency kollar av, 29 petabyte per dag, är i själva verket större än självaste Google, som dagligen behandlar 20 petabyte, skriver Ars Technica.

Det är också mer information än vad flera av USA:s största börser behandlar per dag. En annan jämförelse är att sju petabyte bilder laddas upp på Facebook varje månad, alltså bara en bråkdel av den datamassa som NSA "vidrör" ,för att använda deras egna ord ,– varje dag.

Kommunikation mellan människor, det som NSA kan tänkas vara intresserat av, står i själva verket bara för knappa 3 procent av nättrafiken i USA, enligt en analys från IT-bolaget Sandvine.

Även om NSA inte processar en stor del av den datamassa som passerar genom världens servrar och som till stor del består av video, bilder och inte minst skräppost, innebär det att de kan hålla koll på väldigt stor del av nätet, menar flera teknikexperter.  

"Väldigt grovhugget innebär det att NSA:s 1,6 procent av nättrafiken skulle motsvara hälften av all kommunikation på nätet. Det är en djävulsk massa 'vidrörande'", skriver bloggaren Jeff Jarvis.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset