Bengt Hansson och Stelland Lundström ger sina tips för att klara en bostadsbubbla.
Bengt Hansson och Stelland Lundström ger sina tips för att klara en bostadsbubbla.

Under tisdagen kom en varning från Konjunkturinstitutet som säger att mycket tyder på att Sverige befinner sig i en bostadsbubbla. Här är experternas råd för att klara en eventuell kris.

Under tisdagen gick statliga Konjunkturinstitutet ut med en varning om att Sverige kan befinna sig i en bostadsbubbla som riskerar att brisera. Metro har därför talat med experter och analytiker för att reda ut hur vi påverkas av denna varning och den situation som eventuellt står framför oss.

– Det har kommit varningar förr, men när priserna har stigit 10-20 procent på ett år så är det långt ifrån normalt. Det ska väl ligga på 2-4 procent, säger Stellan Lundström, professor i fastighetsekonomi på Kungliga tekniska högskolan.
►LÄS MER: Många bostadskarriärer kommer sluta i tårar

Bengt Hansson, analytiker på Boverket är inne på samma spår – och han är positiv till varningen.

– Det är anmärkningsvärt att det inte vidtas några åtgärder utan att det bara pågår år efter år. Den här varningen är en form av verbal intervention, och det är väl bra, men jag tror inte att det är tillräckligt. Vi seglar i Stockholms skärgård utan sjökort, det är bara en fråga om när vi går på grund, säger han.
►LÄS MER: Ränteavdraget är socialism för rika

Än så länge är det så klart svårt att säga om vi är i en bubbla, men många har som sagt varnat för det, och för att den i så fall skulle spricka krävs något ytterligare.

– Det är en tryckkokare nu kan man kalla det för, men det krävs att något mer substantiellt händer för att det ska ta skruv, till exempel någon händelse internationellt som vi inte riktigt vet i dag, säger Stellan Lundström.
►LÄS MER: Expert: Svårt att bygga sig ur bostadskrisen igen

Här nedan följer experternas bästa råd för att göra det bästa av situationen.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset