Livboj kan hindra att en drunknande i panik drar ner en simmande räddare under vattnet.
Livboj kan hindra att en drunknande i panik drar ner en simmande räddare under vattnet.

Flera drunkningar och tillbud har inträffat på badplatserna de senaste dagarna. Livräddare manar till bättre koll på barnen och tipsar om effektivare hjärt-lungräddning.

Den varma inledningen av sommaren har fått en mörk baksida. Minst fyra människor har drunknat.

Mikael Olausson är ansvarig för säkerhet och livräddning på Svenska Livräddningssällskapet. Han ser flera orsaker till olyckor och incidenter.
– Många ovana söker sig stränderna och ger sig ut och simmar utan att ha testat sin förmåga. Det bästa är att man inte badar ensam. Och ska man simma långt bör man hålla sig längs stranden. Då är det bara att sätta ner fötterna om man blir trött eller får kramp.

Bland helgens offer finns även barn och ungdomar. I Huddinge omkom en pojke när han dök från en klippa och inte kom upp till ytan.
– Bland tonårsgängen är det tyvärr ett problem med grupptrycket, man hetsar varandra till stordåd, säger Mikael Olausson.

LÄS MER: Ettåring drunknade i bubbelpool – gled ur badring

När det gäller barnens badande efterlyser han bättre uppsyn från ansvariga vuxna.
– Lägg undan mobilen, korsordet och böckerna. Särskilt mobilen har en förtrollande effekt, säger Mikael Olausson och konstaterar att flera simhallar infört förbud mot användande av mobil bland föräldrar med badande barn.

– Drunkning sker tyst och fort. Vänd inte ryggen till. Passa på att bada med barnen istället!
Att bara sitta på stranden kan dessutom vara förrädiskt. De flesta som drunknar brukar varken ropa på hjälp eller vifta med armarna.

– Det normala är att man bara sjunker. Vi gick igenom 15 års drunkningsolyckor. Endast i 30 procent av fallen hade det synts att en olycka höll på att ske, säger Andreas Claesson, ambulanssjuksköterska som har forskat om drunkningsolyckor vid Göteborgs universitet.

 

Vid drunkningstillbud gäller det för räddare att agera vettigt. Man bör ringa 112 och larma ambulans direkt.
– Men många badplatser ligger avsides. Det tar oftast längre tid för ambulans att ta sig dit än till ett vanligt hjärtstopp. Människor på plats kan spela en enorm roll för att rädda liv genom att ge den drunknade hjärt-lungräddning, säger Andreas Claesson.

LÄS MER: Polisens kritik då pojke drunknade: Folk stod i vägen och filmade 

Hjärt-lungräddning (HLR) består av upprepad behandling med 30 tryck på bröstkorgen och två inblåsningar.
– Det är viktigt att blåsa hårt, minst två-tre sekunder, eftersom lungorna kan vara fyllda med vatten, säger Andreas Claesson.
– Man ska om möjligt ge fem tidiga inblåsningar redan i vattnet när räddaren kan stå på bottnen. Det tillför syre och kan förhindra hjärtstopp, förklarar han.
Inblåsningarna skapar dessutom ett övertryck i lungorna som pressar ut vattnet.

Bröstkompressionerna bör också ske med kraft. Även om det innebär att revben går sönder.
– Man ska trycka fem centimeter på vuxna och 4-5 centimeter på barn. Det pressar blod upp i hjärnan, säger Andreas Claesson. Han tycker att många trycker för nätt.
– Man ska inte bli rädd om det knakar i bröstkorgen. Blir man trött är det bra att vara två och turas om efter några minuter, tipsar han.

Fakta

Antalet personer som drunknar i Sverige har gått ner på senare år.
Förra året omkom 92 personer, jämfört med 137 personer 2014.
Drunkning är den tredje vanligaste dödsorsaken bland barn.
Hjärt-lungräddning har större chans att rädda drunknade som varit nedkylda. En nedkyld kropp förbrukar inte så mycket syre och hjärnan tar inte skada lika snabbt.
Vatten i lungorna kan vara livsfarligt och kräva vård även om personen överlevt drunkningen. Vattnet sköljer bort ytspänning i lungorna som kan skadas.

1177 Vårdguiden, Svenska Livräddningssällskapet

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset