Louise Ekström

Niklas Psilander, idrottsfysiolog på GIH, tror inte heller på korsetten.

Kim Kardashian har den, Jessica Alba också. Den senaste trenden bland Hollywwods superkändisar är träningskorsetten som ska stöpa din midja perfekt. Men experter som Metro talat med sågar Marie Antoinette-plagget. "Det är bara en till produkt till som ska göra kvinnor vackrare i mäns ögon", säger Sofia ”PT-Fia” Sjöström, Metros träningsexpert. 

Den senaste tiden har korsetten gjort ett återtåg, inte i sovrum eller på 1700-talsmaskerader, utan på kändisgymmen. Kim Kardashian poserar gärna med sin träningskorsett och säger att hon är besatt av ”tightlacing” och Jessica Alba har sagt att hon bar korsett i tre månader när hon tränade efter sin graviditet. Men fungerar det verkligen att träna i korsett för att få en smalare midja?
    
– Är det ett skämt? Naturligtvis funkar inte det här, reagerar Sofia Sjöström, Metros träningsexpert.

LÄS MER: Proteinpulver-hajpen ”bara en bluff” 

Även Ida Warg, personlig tränare som bloggar på idawarg.se, reagerar kraftigt på att kändisar som Jessica Alba och Kim Kardashian blivit ansikten för korsettträning. 

– Det låter idiotiskt. Skulle de två behöva smalare midja?

Att det just är en korsett tycker de båda är extra provocerande eftersom det är ett plagg som genom århundraden tvingats på kvinnor för att de ska leva upp till orimliga kroppsideal.

– Det är så jäkla frustrerande. Det är bara en till grej som är riktad mot kvinnor för att göra dem vackrare i mäns ögon, säger Sofia Sjöström.

LÄS MER: Nej, det är inte farligt att träna bakfull

En del i korsetträningen går ut på att du ska svettas bort kilon i det trånga magplagget. För den som vill svettas har PT-Fia ett annat råd: 

– Spara dina pengar och börja svettas naturligt genom att anstränga dig.

Niklas Psilander, idrottsfysiolog vid gymnastik- och idrottshögskolan i Stockholm, tror till och med att korsetten kan vara farlig eftersom den sannolikt påverkar blodtryck, hjärtfrekvens och andning. Dessutom kan den ha motsatt effekt på de muskler du vill träna.

– Det kan vara ett falskt stöd som gör att du inte utvecklar musklerna, precis som viktbälten som folk har på sig för att se coola ut på gymmet, men kanske mest hjälper vid maxlyft på elitnivå. 

Han tror att korsetten kan forma kroppen – men bara för den som har den på sig väldigt väldigt länge. I de flesta fall tror han i stället att den tajta korsetten fungerar precis som ett par tajta strumpbyxor som håller in fettet. Det fungerar så länge du har dem på dig men när du tar av dem väller det ut igen, säger han.Få senaste nytt i din mobil – ladda ner Metros nyhetsapp
för Iphone här
för Android här

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset