Experter: Spara  i bostad och guld Om Anna Nilsson, studerande, 25, Södermalm, och Jesper Jönsson, arbetssökande, 25, Södermalm, fick tusen kronor över att investera skulle pengarna sparas säkert: – Fondsparande! En längre och säkrare form. Säkerheten känns  viktig, aktier känns inte riktigt bra. 
Experter: Spara i bostad och guld Om Anna Nilsson, studerande, 25, Södermalm, och Jesper Jönsson, arbetssökande, 25, Södermalm, fick tusen kronor över att investera skulle pengarna sparas säkert: – Fondsparande! En längre och säkrare form. Säkerheten känns  viktig, aktier känns inte riktigt bra. 

Svenskarna sparar mer än någ­onsin. Men i banken, vilket är ett misstag enligt experterna.

Siffror från Statistiska centralbyrån (SCB) visar att svenskarna sparade rekordsiffror under årets andra kvartal och ökade sina tillgångar med 71 miljarder kronor.

Men pengarna hamnar främst i bankernas sparkonto och det är ett misstag enligt Claes Hemberg, sparekonom på Avanza.

– Sparräntorna är historiskt låga med ett snitt på 1,2 procent. Den flitige kan dock hitta sparräntor på 4 procent men svenskarna är inte vana att förhandla sina sparräntor.

Bodil Hallin, familjeekonom på Ikano Bank, säger att ett bra alternativ till sparkonton är att amortera sina lån.

– Att minska sina lån och då sänka räntekostnaden är ett bra och säkert sätt att spara pengar på.

Men det finns även andra, mer visuellt, lockande alternativ att investera i – som konst, antikviteter och guld. 

– Det är saker som inte förlorar sitt värde. De kräver ett intresse men ger också en skön upplevelse, säger Bodil Hallin.

Samtliga ekonomer som Metro talat med säger att det är det oroliga läget på marknaden som gör att vi sparar så mycket. 

– I Sverige har vi hamnat i ett läge där vi har pengar men inte vågar eller vet var vi ska göra av dem, säger Claes Hemberg.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset