Om födelsemärken ändrar färg eller form eller om du får en konstig finne kan det vara tecken på hudcancer, enligt Britta Hedefalk, sakkunnig på Cancerfonden och John Paoli, hudläkare och docent vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet. 
Om födelsemärken ändrar färg eller form eller om du får en konstig finne kan det vara tecken på hudcancer, enligt Britta Hedefalk, sakkunnig på Cancerfonden och John Paoli, hudläkare och docent vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet. 

”Härligt härligt, men farligt farligt”, det stämmer in exakt på solandet. Enligt en ny studie har en aggressiv, ovanlig form av hudcancer ökat bland äldre i Sverige. Samtidigt drabbas allt fler av de vanliga hudcancerformerna – och så här gör du för att upptäcka dem.

De vanligaste hudcancerformerna är basalcellscancer, skivepitelcancer och malignt melanom, antalet drabbade ökar med 5-6 procent per år, enligt Sahlgrenska Akademin. De går oftast att upptäcka genom att ett födelsemärke förändras.

– Ett födelsemärke som plötsligt blir väldigt svart eller knöligt och får ojämna kanter. Men man har mycket prickar och ju äldre man blir ju fler får man. Det är inget konstigt. Men när de beter sig som de inte ska bör man kolla upp dem, säger Britta Hedefalk, sakkunnig på Cancerfonden.

LÄS MER: Här är yrkena som kan öka risken för hudcancer 

Hon uppmanar alla att ta hjälp av en kompis eller en partner för att titta på fläckar på ryggen, som kan vara svåra att upptäcka om de förändras.

– Man kan få små sår i ansiktet som inte läker, eller en finne som inte går bort. Det kan vara en ytlig form av cancer, skivepitel- eller basalcellscancer, de är ofarliga men man bör ändå ta bort dem.

Fläckarna varken kliar eller känns på något sätt. Misstänker man att man har någon form av hudcancer ska man vända sig till vårdcentralen som bedömer om det ska skickas remiss till hudläkare. Större födelsemärken som är släta är inget farligt, men det kan vara bra att ha lite mer koll på dem. Mindre, vanliga ljusbruna fläckar är inte farliga.

– Var inte rädd, det är många som är rädda i onödan. Men ha koll på din kropp, säger Britta Hedefalk.

LÄS MER: Här är ställena där vi oftast får hudcancer 

Forskare på Sahlgrenska akademin har i en studie noterat att en ovanlig form av en aggressiv hudcancer, Merkelcellskarcinom, MCC, har ökat i Sverige. De drabbade är ofta över 50 år och genomsnittsåldern är 80 år.

– Man ser att den här tumörformen förekommer hos patienter som har ett sämre immunförsvar, det blir  vanligare i höga åldrar plus det faktum att man samlat på sig mer UV-strålning under livet , säger John Paoli, hudläkare och docent vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet

MCC förekommer ofta kring hals och ansikte och börjar som en röd förhårdnad som påminner om en finne.

– Men det är en finne som växer till sig snabbt.

Man märker att det inte är något man kan klämma eller som har någon varbildning. Det är en mer fast  knuta i eller under huden som är intensivt röd . Den är inte smärtsam, men den växer till sig helt enkelt, man märker som patient att det är något fel men det gäller att man tar sig till primärvården för en första titt , säger John Paoli.

På ett par veckor eller månader kan den växa och det är viktigt att söka vård på en gång för att få en operation innan den växer sig större och blir svårare att behandla.

LÄS MER: Soldyrkaren Glenna fick hudcancer – blev bara 26 år gammal 

Sahlgrenska akademin/Göteborgs universitet
Så här ser Merkelcellskarcinom ut.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Hälsa