Både Elisabeth Hedmark och Ingela Gabrielsson tycker det är bättre att pengarna står i föräldrarnas namn.
Både Elisabeth Hedmark och Ingela Gabrielsson tycker det är bättre att pengarna står i föräldrarnas namn.

Alla föräldrar vill att ens barn ska få en trygg start i vuxenlivet, men hur ska man bära sig åt? Med hjälp av privatekonomerna Ingela Gabrielsson och Elisabeth Hedmark reder Metro ut hur du bäst sparar pengar till dina barn.

De föräldrar som har möjlighet till att spara pengar till sina barn borde göra det, enligt ekonomer. Det är extra viktigt i dagens läge på grund av bostadssituationen, enligt Elisabeth Hedmark, privatekonom på Länsförsäkringar.

– Det är viktigare än förut att ha ett kapital när man flyttar hemifrån eftersom allt har blivit dyrare. Dels bostäderna, men också allt som ska vara i hemmet. All elektronisk utrustning till exempel, säger hon.

Elisabeth Hedmark betonar dock att det viktigaste är att vardagen går runt innan föräldrar kan börja tänka på att spara. Hon får medhåll av Nordeas privatekonom Ingela Gabrielsson.

– Många föräldrar upplever en stor press med att börja spara, men det är viktigt att se till hela familjen. Man måste ta det lite lugnt och se till att ha allt på plats först, säger hon.

Ingela Gabrielsson presenterar två alternativ till hur föräldrar kan inleda ett sparande. Man kan antingen öppna ett konto i barnets namn eller skapa en kapitalförsäkring.

LÄS MER: Jordnära spartips från lågkostnadsexperten

Vid det förstnämnda är det barnet som äger pengarna och får dem på sin 18-årsdag. Om man har en kapitalförsäkring är det föräldrarna som styr. De kan då bestämma när barnet ska få pengarna och hur de ska fördelas.

– Jag tycker att kapitalförsäkringen är bättre eftersom du som förälder har mer kontroll. Då kan du till exempel ge barnet pengarna när det fyller 20 om du tycker att det passar bättre, säger Ingela Gabrielsson.

Elisabeth Hedmark håller med om att det är bättre när föräldrarna har mer kontroll över pengarna, men tycker också att det är viktigt att våga chansa.

– Placera pengarna i aktiefonder. Det är en större risk, men det ger också bättre avkastning. Det som är viktigt då är att hålla koll på hur fonderna går och stegvis flytta över pengarna.

Överlag tycker Ingela Gabrielsson att alla former av sparande är bra, men att det är farligt att chansa för mycket.

– Jag skulle inte satsa pengar i okända bolag eller marknader.

LÄS MER: Då bokar du billigaste flygresan

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset