Alla ögon på dig – eller någon annan som du vill ska hålla ett TED-föredrag. Det är fritt fram för vem som helst att nominera TEDx-talkers.
Alla ögon på dig – eller någon annan som du vill ska hålla ett TED-föredrag. Det är fritt fram för vem som helst att nominera TEDx-talkers.

TED har blivit något av en digital institution och nu stundar årets TEDxStockholm. Visste du att vem som helst kan bli TEDx-föreläsare? Så här gör du för att bli en cool, smart – och digital – föreläsningsstjärna.

TED har blivit något av en digital institution för kunskapstörstiga person som vill vidga sina vyer – och ett globalt community som samlar människor som söker en djupare förståelse av världen. När en av moderorganisationens förgreningar i Sverige arrangerar en afton i huvudstaden är namnet TEDxStockholm och årets tema för föreläsningarna som spelas in för digital spridning är ”Lighthouse”.

Dr Elina Berglund är partikelfysiker tillika teknisk chef och grundare av Natural Cycles fertilitetsapp, som hjälper kvinnor förebygga, planera och övervaka graviditeter.

Sex av föreläsarna, som ska ställa sig på scenen för att under dryga kvarten peppra publiken med kreativa tankebanor, har offentliggjorts: en partikelfysiker, en ledarstrateg, en bergsklättrande affärsutvecklingschef, en kompositör till konstnär med över 600 verk på sitt cv, en social entreprenör, en start up-vd och en AI-företagare.

Bli en TEDx-föreläsare – steg ett

1: Ta steget!
• Ett sätt att börja är – i slutet, enligt moderatorn Yamina Enedahl, som höll sitt livsförändrande TEDx-föredrag 2015. Etablera målbilden! Föreställ dig att du står där framme och berättar om din idé. Visualisera att du redan är där och gör det!

Lisa Gunnarsson är Nordenschef för LinkedIn och ansvarar för att definiera och implementera strategier för Norden, samt att administrera och bygga LinkedIn-teamet.

Moderator för evenemanget är frihavsdykaren Yamina Enedahl.
– Jag är kaptenen på skutan, ska knyta ihop den röda tråden, säger Yamina som gav Sverige landets första världsrekord i fridykning.
Vad är den röda tråden?
– Den röda tråden är upplysning.
Som en fackla?
– Mer som en fyr, ett ljus i mörkret. Men vid den här tiden på året kan det också vara ett hus; fullt av värme. Temat är också samvaro och en ljusnande framtid.
Är det en ljusnande framtid?
– Absolut – när man kopplar ihop den teknologiska utvecklingen med etik och empati, då är det extremt ljust; därför att det aldrig i mänsklighetens historia har varit så möjligt att förändra så många människors inställning samtidigt, säger Enedahl och talar om ”miljontals människor på ett bräde” tack vare digitaliseringen.

Bli en TEDx-föreläsare – steg två

2: Definiera idén du vill sprida.
• Det behöver inte vara någonting som berör teknik eller något annat superkomplext som ofta ses som den primärt drivande kraften i samhällsutvecklingen, utan kan även vara en historia som berör. Med Yamina Enedahls ord: ”Idén kan vara någonting som är i linje med vem du är och den du vill bli – för att kunna inspirera till förändring.”

Håkan Lidbo har släppt över 350 skivor och ungefär lika många konstprojekt som involverar musik, spel, appar, filmer, radio och robotar.

Fler än moderatorn talar om att nyttja resurserna rätt. Mångsysslande musikproducenten Håkan Lidbo ska ta plats i strålkastarljuset och tala om hur det bara är bara fantasin som sätter gränser – och överkommer desamma.
– Vi har de tekniska verktygen skulle kunna lösa alla problem från grunden, om vi bara lät människor träna på att använda sin fantasi, säger Håkan Lidbo.

Så blir du TEDx-föreläsare –steg tre

3: Sätt in idén i ett narrativ.
• Att bara prata om idéer utan att relatera det till mer vardagliga aspekter av den mänskliga upplevelsen bäddar inte för ett givande scenframträdande. Ju abstraktare, desto färre kan ta till sig ditt perspektiv. Evidens och vetenskaplighet är viktiga ingredienser.

Eva Jarlsdotter är en social entreprenör, författare, rådgivare och föreläsare. Idag anses hon som pionjär till konceptet [email protected], och sitter i styrelsen för Social Entrepreneurship Forum.

Lidbo understryker att han är musiker och ingen forskare, men han har en känsla som inte ger sig – att människor inte lever ut sin fulla potential.
– Strukturerna i samhället är alla uppbyggda enligt gamla idéer, och de är konstruerade för att ta kål på fantasin.

Så blir du TEDx-föreläsare – steg fyra

4 Skriv en hiss-pitch
• Sammanfatta budskapet och skicka in till den ideella, icke-vinstdrivande TEDx-föreningen. På engelska – för idén är att världsförändring ska äga rum på fler ställen än i Sverige. TED:s slogan är ”Ideas worth spreading”, och idén med föreläsningen är att idén ska få global spridning.

Stefan Erlandsson jobbar som affärsutvecklingschef på Björn Borg och har en masterutbildning inom mekanik ifrån KTH. Dessutom multiäventyrare – har bland annat korsat Atlanten i en roddbåt.

Vad är det första man ska göra om man vill bli en TEDx-föreläsare?
– Man kan ju bli en Ted-talker om man har ett stort leende och pratar om att organisera om sitt liv i en positiv anda … men det är inget jag klickar på, även om det är populärt – man kan prata om det man tror folk vill höra eller prata om det de behöver höra, säger Håkan Lidbo.
Man behöver inte vara scenvan alltså?
– Om det är något tips jag vill ge så är det: fyll ditt liv med nya idéer. Ifrågasätt och jaga nya kunskaper och insikter, vilka till slut går att summera till en ny tanke.
Det låter läskigt tycker jag, jag känner mig ängslig inför att få min världsbild ifrågasatt.
– Du kanske kan vara ängslig inför att stå framför massa människor. Men man kan inte vara ängslig för att skaffa sig ny kunskap. Varför inte? För att man blir lugn och lycklig av det.

Så blir du TEDx-föreläsare – steg fem

5: Invänta svar
• Om ditt anförande antas, kommer du att få coachning och hjälp på vägen av TEDx Stockholm, som också månar om att framförandet ska bli så tillgängligt och bra som möjligt. Och det är här det fantastiska börjar, enligt Yamina Enedahl: ”Den professionella hjälpen man får av organisationens retoriker och faktagranskare är helt fantastisk. Man kanske har en idé eller väldigt mycket kunskap – och då hjälper de en att koka ned det hela till den viktigaste essensen.” Sedan är det bara att ta sig till platsen, invänta din tid på scenen och ge publiken ditt perspektiv på din fråga.

Michel Benincaso är grundare och VD för Stockholmsbaserade musik-tech-startupen MIND Music Labs, ett företag som utvecklar ett innovativt musikoperatörssystem för interaktiva musikinstrument. I mer än tio år har han tillverkat stränginstrument i världsklass för internationella artister.

Känner du någon du tycker borde hålla en TEDx-föreläsning? Här kan du nominera din dröm-TEDx-talker!

Fakta.

Vad är TED?
• Ett forum där allt från vetenskapsmän till musiker samsas om utrymmet för att omdefiniera svåra problem till överkomliga utmaningar, eller kort och gott presentera en ny idé.
Vad är TEDxStockholm?
• En av de svenska förgreningarna, som liksom moderorganisationen är icke-vinstdrivande. Den som vill komma i kontakt med dem kan exempelvis vända sig till ett av deras nav på sociala medier.
Vad händer lördag den 25 november 2017?
• En föreläsarkväll arrangeras  – som spelas in för digital spridning. Med möjlighet till nätverkande och mingel på Nobelberget i Nacka, Stockholm.
Vilka är TEDx-talkers i Lighthouse 25 november 2017?
• Dr. Elina Berglund
• Lisa Gunnarsson
• Stefan Erlandsson
• Håkan Lidbo
• Eva Jarlsdotter
• Michele Benincaso
•Joel Hellermark
Grundare och vd för Sana som drar till sig stora investerare till AI-teknologin.
Vad kostar det?
Biljetterna är slutsålda. Men föreläsningarna kommer sedan att gå att se helt gratis på internet.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om vetenskap tips