Madeleine väntas bära en kläning av Valentino.
Madeleine väntas bära en kläning av Valentino.

Hur kommer prinsessan Madeleine att se ut på sin stora dag? Metro tog hjälp av Roger Lundgren, chefredaktör på Kungliga magasinet och Catarina Hurtig, hovexpert och författare, för att reda ut vad bruden kommer att bära när hon säger ja till sin Chris O’Neill i morgon.

Prinsessan Madeleine.

Diademet

Roger Lundgren :”Prinsessan Christina bar Sibyllas diadem när hon gifte sig och det bar prinsessan Madeleine när kronprinsessan Victoria gifte sig så det tror jag att Madeleine kommer att välja till sitt bröllop. Jag tror att Madeleine vill ha lite bling-bling.” 

Catarina Hurtig:   ”Kanske bär hon samma diadem som sin gudmor och faster, prinsessan Christina. Prinsessan Sibyllas diadem heter det, det bar Silvia kvällen före sitt bröllop. Men personligen tycker jag det vore roligast om hon bar samma öländska brudkrona som sin faster Margaretha, som en hänvisning till Solliden och Öland som Madeleine älskar.”

Klänningen

Roger Lundgren: ”Vi har inte fått några indikationer alls så det är jättesvårt att veta om hon väljer svenskt som sin syster eller internationellt som sin mamma. Prinsessan bor i New York så man kan gissa att hon jobbar med en designer där eftersom det är många provningar. Jag tror att det i så fall blir en amerikansk designer.” 

Catarina Hurtig: ”Hello var först med att skriva att Madeleine precis som Nederländernas drottning Máxima och flera andra kungliga brudar valt Valentino  och han är de facto bjuden på vigseln så det borgar för att han är den utvalde designern! Så Madeleine har valt ett utländskt modehus precis som sin mamma som gifte sig i Dior.”

Blommorna

Roger Lundgren : ”Hovet har en fenomenal florist som heter Claes Carlsson som gjorde kronprinsessan Victorias brudbukett. Traditionellt sett har kungliga brudar vita brudbuketter för att det inte ska skära sig med klänningen så jag tror det blir det.”

Catarina Hurtig : ”Hon kommer ha myrten från Sofiero i buketten eller bakom diademet, samma planta som mamma Silvia och Victoria haft varsin kvist ifrån. I brudbuketten kommer nog också finnas vita orkidéer, jasmin och doftranka som Silvia hade i sin. Utöver det kommer Madeleine ha liljekonvalj som sin mor och syster och prinsessan Lilian. Som hertiginna av Gästrikland och Hälsingland kommer hon ha blommor därifrån, liljekonvalj plockad i Gästrikland och lin från Hälsingland. Lin blommar nu, så en diskret och kanske halvt gömd sådan gör att hon också bär något blått, som i den klassiska ramsan.”

Håret

Roger Lundgren :”Om man ser tillbaka har kungliga brudar valt att ha håret uppsatt när de bär både diadem och slöja. När Madeleine bär diadem har hon nio gånger av tio haft håret uppsatt.”

Catarina Hurtig :”Kungliga brudar har nästan alltid uppsatt hår. Jag tror att hon liksom sin storasyster kommer att ha uppsatt hår lite likt sin mammas brudfrisyr fast utan sjuttiotalslooken med polisongerna och lite friare, med några lösa lockar.”

Slöjan

Roger Lundgren : ”Hon kommer att ha samma slöja som drottning Silvia och kronprinsessan Victoria bar. En annan tradition är att hon kommer att bära en myrtenkvist i håret. Det var en tradition som prinsessan Margaretha tog med sig till Sverige.”

Catarina Hurtig : ”Hon kommer bära drottning Sofias brudslöja som Sibylla, Silvia och kronprinsessan Victoria hade, samt prinsessorna Désirée och Christina.”

Vigselringen

Roger Lundgren : ”Jag tror att det blir en stor sten som vigselring. Det är han som köper in den så vi får se helt enkelt. Madeleine bär inte så mycket smycken i vanliga fall så det blir jättespännande.”

Catarina Hurtig : ”Det är brudgummens val och ringen blir något väldigt personligt mellan de två. Jag tror att det blir något från Tiffanys i parets hemstad New York eller om Chris O’Neills familj har något släktjuvelerarhus som de kommer att anlita.”

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset