Nej, alla invandrare är inte våldtäktsmän På dagens förstasida i Metro pryder en seriestripp som handlar om den senaste veckans debatt om sexuella trakasserier.
Nej, alla invandrare är inte våldtäktsmän På dagens förstasida i Metro pryder en seriestripp som handlar om den senaste veckans debatt om sexuella trakasserier.

Det finns många föreställningar om våldtäkt och sexualbrott. I och med den senaste tidens uppmärksammade fall går diskussionerna varma på sociala medier och var och varannan slänger sig med ord som ”enligt forskning” och ”statistiken säger”. Metro har pratat med några som vet hur det verkligen står till.

 

Pressbild
Elisabeth Massi Fritz är s pecialiserad på att företräda utsatta brottsoffer. 

Föreställning: Sverige är drabbat av en våldtäktsvåg

– Det stämmer inte. Varje enskild händelse ska registreras i Sverige, så om min pojkvän våldtagit mig 52 gånger under året blir det 52 prickar i statistiken medan det i andra länder bara blir en, säger Klara Hradilova Selin, utredare på Brottsförebyggande rådet.

Föreställning: Alla våldtäktsmän är män

– Alla som våldtar är inte män, men de absolut flesta. Av de drygt 2 400 personerna som misstänktes för sexualbrott år 2014 var 98 procent män, samma siffra gäller för våldtäkter. Varje fall är problematiskt i sig, men våldet som kvinnor blir utsatta för är ett strukturellt problem, vilket man inte kan säga om händelser när en kvinna utnyttjar en man, säger  Klara Hradilova Selin.

LÄS MER: Här är sanningen bakom statistiken för våldtäktslandet Sverige

Föreställning: Alla våldtäktsmän är invandrare

– Så är det självklart inte. Men invandrare som gärningspersoner är överrepresenterade bland de våldtäkter som klaras upp av polisen. Forskning om våldsbrott, där våldtäkt ingår, visar att huvudförklaringen är att det finns socioekonomiska skillnader mellan majoriteten svenskar och de med utländsk bakgrund. Vi vet att brottsoffer är mer benägna att anmäla brott begångna av invandrare och att polisen är mer benägna att utreda och rapportera misstänkta med utländsk bakgrund till åklagare. Att invandrare från vissa länder har en annan kvinnosyn kan påverka sexualbrott, men det finns för närvarande ingen forskning som visar, säger kriminologen Jerzy Sernecki.

Föreställning: Killar kan inte bli våldtagna

– Jo, men många anmäler inte eftersom det inte passar in i mansnormen som säger att män ska kunna försvara sig. Jag har kommit i kontakt med män som våldtagits av kvinnor, och att erkänna det verkar vara ännu svårare utifrån vår myt att en man ska vara tacksam för att han får ha sex med en kvinna. Enligt myten kan man inte våldtas av en kvinna eftersom det går emot föreställningen av den starka mannen och underlägsna kvinnan, säger Hans Knutagård som forskar om maskuliniteter och om män som blivit våldtagna av män.

LÄS MER: Därför anmäldes fler våldtäkter förra året

Föreställning: Du borde vara rädd – överfallsvåldtäkter är vanliga

– Överfallsvåldtäkter är en väldigt liten andel av de anmälda våldtäkterna. Enligt en rapport från 2008 anmäldes runt 200 till 300 överfallsvåldtäkter årligen och allt talar för att siffran är runt densamma även nu. Överfallsvåldtäkter är väldigt mediala vilket ger en skev bild. Det vanligaste är våldtäkt som begås i offrets eller gärningspersonens bostad av en person som man känner eller är bekant med, säger Klara Hradilova Selin .

Föreställning: Men hen hade ju kjol och var flörtig, så hen bad om det

– Vad man har på sig spelar absolut ingen roll, men ofta vill motpartens försvarare få en målsägande att betraktas som lösaktig eller att hon var med på noterna utifrån klädsel och berusning. Mäns våld är aldrig kvinnornas och flickornas fel. Vi måste arbeta med attityderna och jämställdhetsfrågorna i samhället och inom rättsväsendet, säger försvarsadvokaten Elisabeth Massi Fritz, specialiserad på att företräda utsatta brottsoffer.

Sarnecki: Staten borde betala mer för forskning om sexualbrott

Mörkertalet vid alla former av sexualbrott tros vara väldigt stort, vilket försvårar möjligheten att ge en bild av hur problematiken ser ut.

– Majoriteten av brotten uppdagas inte och det är väldigt svårt att studera det här eftersom långt ifrån allt anmäls, säger Klara Hradilova Selin, utredare på Brottsförebyggande rådet.

Brå använder statistik från polisen och från den årliga undersökningen NTU där folk besvarar frågor om vad de utsatts för, då många väljer att inte anmäla sexualbrott.

– Det som anmäls är ofta de grövre övergreppen, men brott som ofredande och inom nära relationer anmäls troligen i mindre utsträckning, säger Hradilova Selin.

Enligt kriminologen Jerzy Sarnecki behövs mer forskning om sexualbrott och efterfrågar mer engagemang från staten.

–  Det finns alldeles för lite fakta att använda sig av inom området sexualbrott. Det kan man lätt avhjälpa genom att staten beställa och då ge bidrag för den forskningen.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om myt Våldtäkt