Nästan alla resebolag tillämpar dynamisk prissättning vilket innebär att biljetterna skiftar i pris. Att få en billig resa innebär därför ofta att du behöver planera din resa långt i förväg.

Att köpa resor via internet är ofta oberäkneligt. Priserna förändras ständigt och det verkar vara omöjligt att veta när biljetterna egentligen är billigast.

De flesta researrangörer tillämpar så kallad dynamisk prissättning. Det betyder att priserna kan variera.
– Priserna ändras hela tiden och det styrs givetvis av utbud och efterfrågan. Det finns dels olika biljettklasser som kostar olika mycket. Ett generellt råd är att boka så tidigt som möjligt. Då har man dels störst valfrihet med vilken avgång man kan ta och priset brukar var bättre då. Generellt går priset upp ju närmare avgång du beställer, säger Henrik Edström, presschef på SAS, till Metro.

►LÄS MER: Nu kan du resa utan pass – inom hela EU

2013 rapporterade den amerikanska tidningen USA Today om hur amerikanska flygresebolag spårade om konsumenter sökt efter specifika resor på deras sajter innan och sedan höjde priserna när konsumenterna sökte igen. När Metro kontaktar Claes Tellman som är presstalesperson på nordens största reseagent Etraveli nekar han till att de skulle tillämpa sådana metoder.

– Det är en av de vanligaste frågorna vi får. Jag kan bara svara för oss och det finns ingen möjlighet för oss att göra det. Jag tror vi hade 8 miljarder transaktioner det senaste året, det fungerar inte så.

Om konsumenten ser att en biljett plötsligt blivit dyrare menar Claes Tellman att det rör sig om en av två saker. Antingen har biljetter på samma resa köpts av andra personer, eller så har flygbolagen som reseagenterna får sina priser från varit långsamma med att uppdatera sina priser.

SJ:s tågbiljetter styrs av ett liknande system som baseras på tillgång och efterfrågan, vilket ibland innebär att förstaklassbiljetter är billigare än andraklassbiljetter om få bokat den sorterns biljetter.  Biljetter till SJ:s dagtåg släpps 90 dagar innan avgång, och det är också då biljetterna är som billigast.

– Det är tio år sedan SJ införde dynamisk prissättning och det har, tvärtemot vad många tror, lett till mycket billigare biljetter och en resenärsökning på 30 procent. Att priset rör sig beroende på efterfrågan har även gjort att vi fyller tågen på ett helt annat sätt nu jämfört med tidigare. Innan 2004 var de populära avgångarna fullbokade flera dagar förväg medan övriga tåg gick tomma, skriver Malin Hultgren på SJ:s presstjänst i ett mail till Metro.

►LÄS MER: Här är grannlandet där alla åker gratis

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Ekonomi