Afghanska säkerhetstjänsten springer från morgonens attack i Kabul, Afghanistan.
Afghanska säkerhetstjänsten springer från morgonens attack i Kabul, Afghanistan.

Minst 25 personer har dödats och flera skadats efter två självmordsbombare i Kabul, Afghanistan. Minst en av attentatsmännen utgav sig för att vara journalist. Det här har hänt.

Det var på måndagsmorgonen som det först kom uppgifter om att en explosion ägt rum i Afghanistans huvudstad Kabul. En halvtimme senare kom det uppgifter om en andra detonation. Åtta journalister som tagit sig till den första attentatsplatsen för att rapportera om det inträffade dödades av den andra explosionen.

Flera av de dödade journalisterna var från lokal media. En av dem har identifierats som AFP:s fotograf och journalist Shah Marai.

Minst 25 civila ska ha dödats totalt i de båda explosionerna. Det skriver Reuters.

Utöver de som dött ska minst 20 personer ha skadats, av dessa ska fem vara journalister, rapporterar AFP.

Afganska myndigheter uppger att attackerna inträffade under morgonrusningen i området Shasdarak, nära den afganska säkerhetstjänsten (NDS). Attacken är den värsta i sitt slag som hittills dödat flest journalister i en och samma attack, enligt myndigheter i landet.

En talesperson för inrikesdepartementet, Najib Danish, säger att självmordsbomben i Kabul själv var utklädd till journalist och hade ställt sig bredvid ett gäng reportrar och hjälparbetare som befann sig på platsen när han sprängde den andra laddningen.

– Vi vet att en självmordsbombare låtsades vara reporter. Han visade sitt presskort och stod bland journalister innan han sprängde sig själv, säger Danish till Reuters.

Terrorrörelsen IS tar tagit på sig dubbelattacken, uppger AFP. Både IS och talibanrörelsen – som förra veckan inledde sin årliga våroffensiv – utför regelbundet attentat i Kabul.

Bara några timmar efter attackerna i Kabul kom dessutom uppgifter om ännu en självmordsbombare som dödat elva barn i som befann sig i en religiös skola, i Kandaharprovinsen i södra Afghanistan. Ytterligare 16 personer skadades i attacken.

Förra söndagen dödades upp mot 60 personer i en självmordsattack vid en röstregistreringslokal i den västra delen av Kabul.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset