Extra avgift för surfplattor och tv-spel
Extra avgift för surfplattor och tv-spel

Först ut var externa hårddiskar och USB-minnen. Nu läggs spelkonsoler och surfplattor till listan över prylar som omfattas av kopieringsavgiften. Det kan leda till högre priser.

Det är organisationen Copyswede, som företräder upphovsmän och konstnärer i Sverige, som på sin sajt skriver att datorer med inbyggt minne, surfplattor, spelkonsoler och lösa interna hårddiskar nu omfattas av privatkopieringsavgiften. 

Avgiftens storlek styrs av lagringskapaciteten. För produkter som kan lagra 2-80 gigabyte blir kostnaden 1 krona per GB. Är minnet större än 80 GB blir avgiften 80 kronor. 
Mobiltelefoner omfattas inte av avgiften. Copyswede har dock tidigare sagt sig vilja införa avgift även på smartphones.

Det var i slutet av oktober 2012 som en särskild avgift för privatkopiering infördes på externa hårddiskar och USB-minnen. Beslutet föregicks av en strid mellan Copyswede och elektronikbranschen.
– Det visar prov på att gå i otakt med tiden och är ett tydligt exempel på svårigheten att juridiskt navigera på marknader med snabb teknisk utveckling och stor innovationskraft, sa Elektronikbranshens vd Klas Elm till TT då.

Det nya avgiften införs den 1 september 2013. Ersättningskravet kommer att riktas mot importörer och återförsäljare, men det kan leda till att din nästa surfplatta blir dyrare.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset