Daniel Poohl, chefredaktör och ansvarig utgivare för tidskriften Expo.
Daniel Poohl, chefredaktör och ansvarig utgivare för tidskriften Expo.

Utnämningen av Steve Bannon till chefsstrateg i Vita huset kan ses som en av extremhögerns största segrar i modern tid, anser Daniel Poohl, chefredaktör och ansvarig utgivare för tidskriften Expo. Alt-rightrörelsen i USA motsvaras av hela den svenska extremhögern – från nationalsocialister till invandringskritiker, säger han.

– Egentligen är det ingen ny politisk rörelse, bara högerextrema grupper som funnits länge men som hittat ett språk och en digital skruv som gör att de kan driva åt samma håll, säger Poohl.

– Extremhögerns grupper använder samma memes och språkbruk, men är egentligen väldigt olika om man sätter sig ner och diskuterar ideologi med dem.

Fiende-fokus

Kraften i kontroversiella storsajter som Breitbart, som Bannon var chef för innan han blev ordförande för Donald Trumps valkampanj, är att de fokuserar på sina "fiender", som det politiskt korrekta, multikulturella och liberala. I Sverige hör Fria Tider och Avpixlat, som anses stå Sverigedemokraterna nära, till samma skola.

– I stället för att vara noga med att ta avstånd så omfamnar man och normaliserar. . . Men Breitbart är skickligare och ser proffsigare ut än de svenska sajterna.

Att Donald Trump utsett Steve Bannon till chefsstrateg är ett tecken på att USA:s tillträdande styre inte har något intresse av att framstå som mindre intolerant eller ta avstånd från en "problematisk svans", enligt Poohl.

– Idéer som radikal nationalism, som av historiska skäl varit väldigt undanknuffade, normaliseras nu.

Inget hinder

TT: Hur ser du på övriga tillsättningar som Trump gjort?

– Att de gått till konservativa män är knappast märkligt, det har suttit många sådana i presidentstaber tidigare. Men det är uppenbart att rasistiska åsikter eller att ha gett uttryck för intolerans inte är något hinder för att få jobb.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset