Värmerekorden brer ut sig över landet.
Värmerekorden brer ut sig över landet.

Sommarens värmebölja fortsätter att bjuda på nya vädermässiga rekord – både lokalt och nationellt. Natten till torsdag hade temperaturmässigt lika gärna kunnat vara mitt på dagen – åtminstone på Gotland.

Varmt som mitt på dagen – men under natten. Nattens 23,7 grader vid Östergarnsholm på östra Gotland är den högsta lägstatemperatur under ett dygn som mätts upp. Det tangerar det tidigare rekordet från Kullen den 10 augusti 1975, skriver SMHI på sin hemsida.

LÄS MER: Meteorologens oro över värmerekorden: ”Människor kommer att lida”

Dessutom rapporteras rekord i luftfuktighet i Blekinge Skärgård den 1 augusti. Rekordet rapporterades klockan 20 från Karlskrona-Söderstjerna med en lufttemperatur på 26 grader och en relativ fuktighet på 93 procent. Detta ger en så kallad daggpunkt på 24,8 grader – den hittills högsta uppmätta daggpunkten på en svensk station.

33,2 grader i Ronneby

Även Utklippan i Blekinge rapporterade under gårdagen en ögonbrynshöjande daggpunkt på 24,6 och Ölands södra udde uppnådde en daggpunkt på 24,3. Den högsta daggpunkten, den temperatur som krävs för att fukten i luften ska avdunsta och bilda dimma, som rapporterats i Sverige är 23,8 grader på Fårö 1994 och i Hällum 1997.

LÄS MER: Megavärmen: Juli månad den varmaste på 260 år

Men gårdagen bjöd även på ett nytt lokalt värmerekord dagtid. I Bredåkra utanför Ronneby uppmättes 33,2 grader vilket är ett nytt augustirekord för orten. Även Gotska Sandön, Katterjåkk/Riksgränsen och Naimakka bjöd på lokala temperaturrekord med sina 31,1, 28,2 och 27,9 grader.

Kalluft på väg in

Under helgen ser det dock ut som att kallare luft är på väg inåt landet, vilket Metro tidigare har rapporterat.

– Under helgen kommer det in mindre varm luft över hela landet. Det läget kan sedan vara kvar en bit in i nästa vecka, framåt tisdagen eller onsdagen, har Sofia Söderberg, meteorolog på SMHI, tidigare sagt till Metro.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om värmebölja