Ett telesäljbolag lovade unga anställda fast lön men betalade ut en bråkdel – sedan stängde de kontoren i Göteborg och Spanien och gick under jorden, enligt tidigare anställda.

Det var den 3 maj förra året som företaget bildades. I olika annonser, bland annat hos Arbetsförmedlingen, sökte de eldsjälar och ”telefonterrorister” som älskar pengar. I en annons uppgavs den fasta lönen vara från 120 kronor i timmen, plus möjlighet att tjäna mer. Men unga tidigare anställda vittnar för Metro om att lönerna låg långt under det – eller inte betalades ut alls.

– Jag hade aldrig någon tid att söka något annat jobb eftersom jag jobbade så mycket och hoppades på en bra lön. Jag sålde mer och mer för varje månad men den blev ju aldrig något bättre, säger en tidigare anställd som är i 20-årsåldern.

Hon flyttade till Göteborg under hösten och hyrde en lägenhet i andrahand. Men trots att hon jobbade heltid fick hon aldrig mer än 2500 kronor i lön, berättar hon – och var tvungen att låna pengar av sina föräldrar för att betala hyran. Flera anställda berättar för Metro att de aldrig eller endast i undantagsfall fick lönespecifikationer, och att det inte fördes någon statistik på antal sålda avtal.

Från februari till april ska företaget ha drivit ett försäjningskontor i Fuengirola på spanska solkusten utan tillstånd från spanska myndigheter.

– De lämnade oss där själva och gav oss instruktioner om hur vi skulle sälja produkten, och så sa de om någon knackar så får ni absolut inte öppna dörren, säger en annan anställd i 20-årsåldern, som berättar att han inte har fått någon lön för varken mars eller april.

När anställda insåg att de inte tjänade några pengar ska de ha lurats att åka tillbaka till Göteborg för att fortsätta jobba på kontoret där, med löftet att cheferna snart skulle komma - men då ska de istället ha gått under jorden.

Hela tiden ska de ha fått löften om att de snart skulle få sin lön. Enligt Jessica Stålhammar, advokat och expert på arbetsrätt är ungdomar särskilt utsatta i just teleförsäljningsbranschen. För att skydda sig måste man kräva dokumentation – eller ordna den själv, menar hon.

– Det är ganska vanligt att man utnyttjar ungdomar med den här typen av åtgärder, säger hon.

Nu ska en grupp med tidigare anställda skicka in fordringar till Kronofogden, för att sedan kunna begära företaget i konkurs.

Tjänar miljoner på att utnyttja unga

Kriminella tjänar mångmiljonbelopp på kort tid genom att manipulera unga anställda och sälja sina tjänster till vrakpris.

De oseriösa säljföretagen erbjuder sina tjänster för så lite som hälften av priset som seriösa företag tar, enligt branschorganisationen Kontaktas VD Tina Wahlroth. Företagen som köper tjänsterna måste ta sitt ansvar, menar hon.

– I grund och botten handlar det om att man har en oseriös köpare av tjänsterna som köper av ett oseriöst företag.

Affärsmodellen är att gå ut aggressivt och skaffa väldigt många kunder under kort tid – för att sedan sälja kundstocken till högstbjudande, menar hon. Det kan ge enkla intäkter på många miljoner kronor.

– Det är snabba pengar och stora pengar som det handlar om, säger hon.

Det finns just nu ett antal bolag inom framförallt energi, finans, hälsoprodukter och telekom som drivs av kriminella och oseriösa företagare, uppger hon.

– När det kommer signaler om att de här företagen agerar som de gör så måste myndigheterna agera snabbare, man måste stoppa dem fort och det är framförallt för att ungdomar ska skyddas från den här typen av arbetsgivare.

►LÄS MER: Ungdomar som söker jobb bedragarnas nya offer.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset