Kriminalvården söker nya sätt att hantera gängproblematiken på anstalterna. Arkivbild.
Kriminalvården söker nya sätt att hantera gängproblematiken på anstalterna. Arkivbild.

Gängen på fängelser i Sverige går mot att bli lösare sammanfogade än tidigare. Det har fått Kriminalvården att söka nya strategier för att minska återfall i brott.

Kriminalvården vill möta de nya tendenserna med nya arbetssätt.

– Det vi har sett över tid är en utveckling där gängen är betydligt mer löst sammanfogade, och gängmedlemmar som kanske också agerar rätt mycket på eget initiativ. Och det här behöver vi naturligtvis förhålla oss till i vårt återfallsförebyggande arbete, säger Nils Öberg, generaldirektör för Kriminalvården, till Sveriges Radio Ekot.

I dag placeras inte interner från samma gäng eller grupperingar på samma avdelning eller anstalt. Om färre interner är lojala med sina gäng i framtiden krävs ny kunskap om hur de nya attityderna ska hanteras.

– Det jag är ute efter nu det är hur man bygger relationer med just den här typen av kriminella gängmedlemmar? Och finns det några erfarenheter och några tekniker som amerikanerna har gjort som vi kan ha glädje av, säger Nils Öberg.

Kriminalvården arbetar bland annat sedan två år med ett erfarenhetsutbyte med sin motsvarighet i USA, som har lång erfarenhet av gängproblematik.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset