Fem personer har dömts till fängelse efter att hundratals personer avlidit efter att ha druckit giftig hostmedicin 2006. Arkivbild.
Fem personer har dömts till fängelse efter att hundratals personer avlidit efter att ha druckit giftig hostmedicin 2006. Arkivbild.

Fem personer har dömts till fängelse i Panama för att ha orsakat en tragedi 2006 då giftig hostmedicin dödade hundratals människor.

Domen avslutar flera års utredningar. Officiella källor säger att 400 personer avled när de drack av hostmedicinen, som hade blandats och distribuerats av den nationella vårdmyndigheten.

Myndigheten hade köpt en ingrediens från ett privat företag, Medicom, som hade köpt den från ett spanskt läkemedelsföretag, som i sin tur hade köpt den från Kina.

Ingrediensen, som blandades i hostmedicinen och som var märkt "TD glycerin", innehöll i själva verket höga mängder av dietylenglykol. Det är en giftig, praktiskt taget luktfri vätska som har en sötaktig smak. Den kan användas som lösningsmedel, eldningsolja och finns ofta i bromsvätska och frostskydd till bilar.

Fallet har utretts i Panama, Spanien och Kina. I Panama var det 26 personer anklagades för händelsen. Elva åtalades.

En person från läkemedelsföretaget Medicom döms till fem års fängelse och 6 000 dollar i böter. Fyra andra personer döms till fängelse i ett år och de övriga sex åtalade frikändes.

En del panamanska organisationer tror att så många som 10 000 personer kan ha avlidit av medicinen.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset