Den svenske människorättsaktivisten Peter Dahlin har släppts efter att ha suttit frihetsberövad i Kina, rapporterar SVT och hänvisar till det australiska public serviceföretaget ABC.

Peter Dahlins pappa bekräftar att hans son har släppts och utvisats från Kina.

– Vi fick beskedet av utrikesdepartementet tidigare i eftermiddag, säger Thomas Dahlin till TT.

–  Man känner sig otroligt lättad.

Han säger att även Peter Dahlins kinesiska flickvän, som också varit gripen, har släppts.

Utrikesminister Margot Wallström (S) säger i ett skriftligt uttalande att hon under dagen fått information av kinesiska myndigheter om att Peter Dahlin frigivit.

"Jag välkomnar att Peter Dahlin nu kan återförenas med sin familj i Sverige. Detta har skett efter täta kontakter mellan svenska UD och kinesiska företrädare".

"Jag hyser samtidigt stor oro över den frihetsberövade svenska medborgaren Gui Minhai. Våra ansträngningar i att få klarhet i hans situation och möjligheten att besöka honom fortsätter med oförminskad styrka", fortsätter hon.

Dahlin greps i början av januari när han var på väg till flygplatsen i Peking. Enligt nyhetsbyrån Nya Kina anklagades han för anstiftan till "opposition mot regeringen". Nyligen visades han upp i statlig tv och erkände det han anklagats för.

Peter Dahlin arbetar för organisationen Chinese Urgent Action Work Group. Bland annat utbildar de människorättsaktivister i juridik. Organisationen har tillbakavisat anklagelserna mot Dahlin som falska och ogrundade

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Politik