Färgglada jeans heta igen Färgglada jeans är på modet igen.
Färgglada jeans heta igen Färgglada jeans är på modet igen.

Satsa på neon, pasteller, rastatoner och 70-talsnostalgi

Känns det som om du redan har alla jeans du behöver? Då är det nog dags att tänka om.
Lagom tills de första vårlökarna skjuter upp och färglägger vårvintern exploderar säsongens nya jeans i lika många färger.
En helt ny stilvärld öppnar sig när jeansen lika gärna kan vara rosa, lila, mintgröna, gula, turkosa, röda, gröna och vita. Karamellfärger har inte fått vara med i jeansgarderoben på ett tag. Men nu finns de bland annat hos märken som Whyred, Hope, Levi’s, Lee, Gant, Nudie, JC, Julian red och Cheap monday.
– Senast det var riktigt stort var i slutet av 80-talet och början av 90-talet, säger Veronica Wallin på Levi’s.
Och de allra första färgade jeansen lär ha varit Levi’s svarta jeans.
– De lanserades under discoeran i slutet av 70-talet för att blåsa dörrvakterna. Med vanliga blåa jeans släpptes man inte in på klubbarna, berättar Jonas Rådberg, jeansansvarig på Solo.

STOR FÄRGEXPLOSION
De svarta jeansen blev startskottet för 80-talets pastelliga jeanstrend med aprikos, ljusgult, mintgrönt och rosa som favoriter. Sedan har det varit väldigt blått i jeansgarderoben under ett drygt decennium. Med några få undantag här och där. Men i vår är det alltså färgglatt som aldrig förr.
– Färgade jeans känns jätterätt, rosa och mintgrönt är särskilt på gång, säger Anna Norling, jeansdesigner på JC som kan rapportera från modematerialmässan Première vision i Paris att det kommer ännu mer färg i jeansgarderoben till nästa vår.
– Det har aldrig funnit så mycket färgad denim i tygkollektionerna som inför våren 2007. Då kommer den stora färgexplosionen! Skillnaden från 80-talets karamelljeans är att det är mer traditionell jeanskänsla i de nya färgade jeansen, säger hon.
Mattias Lind gör svenska jeansen Julian red i neongult, neonorange, neonrosa och vitt.
– Det nya med vårens färgade jeans är att de slits precis som vanliga jeans, det är inte bara ett par färgade bomullsbyxor, säger han.
Bered alltså utrymme i jeansgarderoben för de nya färgerna. Satsa på neon, pastell, rastatoner och 70-talsnostalgi nu så hinner du nöta in dem lagom tills det är dags att investera i höstens nya färger. Svart, lila och mörkgrönt är heta förhandstips.

Henry Lundholm
Färgglada jeans heta igen

Det ska vara kulörta jeans i år. Johan Fungby, expedit på Weekday, och Erika Hagböj provar Cheap Monday-jeans från Weekday.

Färgglada jeans heta igen

Chep Monday-jeans.

Färgglada jeans heta igen

Whyred.

Färgglada jeans heta igen

JC.

Färgglada jeans heta igen

Julian Red.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset