I en video med närmare 500 000 delningar visas försäljare injicera färgämnen i frukt. Det finns exempel på när sådant har ägt rum, men filmen används i missvisande syften.

I en video som i mars publicerades på Facebook av den kurdiska tv-kanalen Kursat syns människor färga olika grödor genom att doppa dem i grönaktig färg eller injicera dem med färgämnet Erytrosin. Till filmen syns varningstexter på olika språk med text som ”Stoppa den farliga maten”. Videon har sedan den publicerats visats 15 miljoner gånger och delats 440 000 gånger.

► LÄS MER: Det här händer med dina uppgifter när du deltar i Facebooktävlingarna

Videon väcker i kommentarsfältet stor upprördhet och människor använder den för att propagera mot genmodifierade grödor och kemikalier i mat.

Viralgranskaren kan härleda videon till Indien där det finns flera rapporter om incidenter där gatuförsäljare sprutat in konstgjorda färgämnen i till exempel vattenmeloner.

Bangalore Mirror rapporterade i april att det förekommit mycket rykten kring just vattenmeloner som ska ha injicerats med färgämnet Erytrosin. Det fick delstaten Karnataka laboratorietesta vattenmeloner från bönder, utan att få fram några tecken på att Erytrosin skulle förekomma i frukten. Delstatens jordbruksminister Krishna Byre Gowda menade också att det inte var möjligt att injicera ämnet I vattenmeloner under odlingsprocessen då deras test visade att det bara ledde till att vissa delar blev rödare.

► LÄS MER: Vad 19-kronorsskorna som sprids i Facebookgrupper egentligen kostar

Det finns dock rapporter från Indien om att ofta fattiga försäljare köper billiga färgämnen för att kunna sälja fler frukter, någonting som dokumenterats av bland annat indiska NTV Telugu News.

Erytrosin som sägs ha injicerats i vattenmelon har i Sverige e-nummer E 127, och får enbart användas i cocktailbär och kanderade körsbär. Ämnet är vanligt i stora delar av världen, men inte i USA där det är förbjudet då höga doser visat sig vara cancerframkallande på råttor.

Det finns dock inte vad Viralgranskaren kan se några större tecken på att detta skulle vara praxis när det gäller till exempel vattenmeloner, varken i Sverige eller världen. Då färgningen dessutom verkar ske på försäljarsidan snarare än odlingssidan går videon inte heller att dela för att visa på dåliga sidor av matindustrin som helhet.

►LÄS MER: Nej, en viral video visar inte en man som druckit 24 energidrycker i rad

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset