Mångfald, magi och mänsklighet möter dig i San Francisco. Trafiken är sällan igenkorkad, tempot är lågt och fölåtande och folket vänligt och hjälpsamt. Det skriver Magnus Wittbjer i nya numret av tidningen RES.
Mångfald, magi och mänsklighet möter dig i San Francisco. Trafiken är sällan igenkorkad, tempot är lågt och fölåtande och folket vänligt och hjälpsamt. Det skriver Magnus Wittbjer i nya numret av tidningen RES.

I San Francisco samlas de som vill något annorlunda med livet. Förr bestod de modiga av guldgrävare, hippies, homosexuella och it-gurus. I dag är de krögare och kreatörer. Häng med RES Magnus Wittbjer och Inger Bladh till en plats där livet fortfarande känns fritt och sublimt.

Inger Bladh

Fängelseön Alcatraz – stadens kanske största sevärdhet.

Inger Bladh

Färgstark arkitektur.

Inger Bladh

Inre matsalen på Atelier Crenn.

Inger Bladh

The Alembic.

Inger Bladh

Med Golden Gatebron som bakgrund.

 • Rockigt boende i ”edgy” del av stan – Phoenix Hotel
  Phoenix är inget för dig om du söker lyxigt boende eller en romantisk helg med din älskade, för hotellet har inga som helst ambitioner att tilltala den typen av gäster. I stället riktar man sig till ett rockigare klientel som söker överkomliga priser och boende i en lite ”edgy” del av stan. Missa inte restaurangen Chambers Eat & Drink. Pris för dubbelrum från cirka 1 500 kronor.
  601 Eddy Street
  www.thephoenixhotel.com
   
 • Hotell på solsäker plats – Hotel Vitale
  Här satsas det på lyx och avslappning. Det 200 rum stora hotellet ligger mitt emot The Ferry Building, i San Franciscos mest solsäkra östra del. Takterrass, utsikt och gratis yogaklasser ingår i din övernattning. Prova också den utmärkta restaurangen Americano, som är fullpackad på helgerna. Pris för dubbelrum från cirka 2 200 kronor.
  8 Mission Street
  www.hotelvitale.com
   
 • Äteria hyllad i pressen – Atelier Crenn
  Smart äteria driven av matkonstnären Dominique Crenn, en på grund av kärlek invandrad fransyska som nu med högsta möjliga precision levererar veritabla konstverk avsedda att inmundigas. Atelier Crenn har hyllats i pressen och precis blivit förärad sin första stjärna i Guide Michelin. Ta med ett öppet sinne, stor plånbok och en smula tålamod så kommer att lämna stället med ett stort leende på läpparna.
  3127 Fillmore Street
  www.ateliercrenn.com
   
 • Få middagen från en foodtruck– Off the grid
  Off the grid är ingen fast restaurang, utan en samling så kallade foodtrucks som serverar mobil lunch- och middagsmat runt om i stan. Oftast är det en ”riktig” restaurang bakom varje så kallad foodtruck och maten är minst lika bra som på fast adress. Varje fredag samlas ett trettiotal foodtrucks nere vid Fort Mason, ljusslingor hängs upp och något band spelar. Ett mycket prisvärt och mysigt middagsalternativ.
  www.offthegridsf.com
   
 • Fängslande nutidshistoria – Alcatraz
  Är det något turistmål i eller runt San Francisco som man inte får missa om man är det minsta intresserad av nutidshistoria är det den ökända fängelseön Alcatraz. Sett som utbrytningssäkert och med en historia kantad av flertalet upplopp står det minst sagt skräckinjagande fängelset kvar i olika stadier av förfall ute på Alcatraz Island. Boka din tur online. Det är i princip omöjligt att få tag på en biljett på plats.
  www.alcatrazcruises.com
   
 • Njut av drink skakad av kärlek – The Alembic
  Det serveras enligt ryktet helt okej käk på The Alembic, men för att undvika den något tillknäppta hovmästarinnan är det lika bra att låta besöket stanna vid baren och lokalens främsta specialitet – drinkarna. Dessa konstverk tillreds med metodisk, icke stressad takt utav The Alembics ägare Daniel Hyatt. Luta dig mot disken och avnjut hans nästan poetiskt goda Southern exposure.
  1725 Haight Street
  www.alembicbar.com
   
 • Shoppa keramik och snygga siffror – Heath Ceramics
  Ärkegulliga Sausolito, en halvtimmes bilresa norr om San Francisco, bjuder inte bara på vackra vyer utan är också hem åt Heath Ceramics som sedan 1948 tillverkar keramik i sin typiska stil. Det är kanske lite tungt att bära hem en hel servis till Sverige, men köp i alla fall några siffror till ditt gatunummer i läckra typsnittet Neutra. Om tiden tryter finns det en Heathbutik i Ferry Building.
  400 Gate 5 Road
  www.heathceramics.com
   
 • Allt för karlakarlar och citybönder – Unionmade
  Inte för att lejonparten av klientelet här med gott samvete kan utnämna sig själva till att så vara, är utbudet av kläder som klippt och skuret för rediga karla-karlar. Snygga ylletröjor, rutiga skjortor, välgjorda boots och ett digert jeansutbud torde tillfredsställa den mest inbitne ”citybonden”.
  493 Sanchez Street
  www.unionmadegoods.com
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset