Färjestad tog SM-guld Färjestad jublar efter SM-guldet.
Färjestad tog SM-guld Färjestad jublar efter SM-guldet.

Fjärde gången gillt för värmlänningarna

Efter tre raka finalförluster var det äntligen dags för Färjestad.

Via seger över Frölunda med 5–2 (3–1,1–0, 1–1) tog laget sitt sjunde SM-guld.

Färjestad fick bästa tänkbara starta på matchen genom ett tidigt mål av Fredrik Eriksson som styrde in ett skott av Christian Söderström. Då visade matchuret endast på 1.44.
Några finalnerver syntes inte hos Färjestads spelare. Fanns det några sådana så försvann de snabbt i matchen. Färjestad styrde och ställdes ute på isen i stort som de själva ville.

TANDLÖST FRÖLUNDA
Frölunda hade anmärkningsvärt svårt att ta sig in i matchen och lyckades inte skapa någon press mot Färjestad mål i den första perioden. När man så drog på sig en dubbelutvisning i mitten av perioden så var det dags igen.
I spel fem mot tre parkerade Färjestad i Frölundas zon. Pelle Prestberg spelade ett smart pass rakt genom målgården till Jörgen Jönsson som väntade vid bortre stolpen. 2–0 var ett faktum.
Färjestad fortsatte att trumma på och tog alla ytor som fanns ute på isen. Frölundas spelare tvingades jaga och fick heller ingen riktig ordning på sitt passningsspel.
Jonas Höglund, som var lite osynlig de senaste matcherna, tog revansch på sig själv. Han fick pucken på offensiva blå och skrinnade ensam mot Tommy Salo i Frölundas mål. Med ett handledsskott sköt han upp i krysset på Salos plockhandssida – 3–0 och klockan visade bara på 13.13.
Frölunda skapade inga farliga målchanser, men på en snabb spelvändning kunde Johan Witehall reducera till 1–3 framspelad av Tomi Kallio och Jonas Johnson. Då stod matchuret på 18.14 och reduceringen kändes inte som något hot mot Färjestads seger.

SERIELUNK I ANDRA
I den andra perioden blev det ett mycket avvaktande spel från båda lagens sida. Allt närkampsspel upphörde. Slutspelstrycket lyste med sin frånvaro – det var som en match mitt inne i serielunken.
Så kom periodens första utvisning när Tomi Kallio åkte för crosschecking efter 13.59. Fredrik Eriksson kunde göra sitt andra mål för kvällen – även denna gång på en styrning framför Tommy Salo. Då återstod det två sekunder på Kallios utvisning.
– Detta har jag drömt om varje kväll sedan slutspelet började, sa han.
– Det var tur att vi fick in den styrningen i powerplay. Det var välbehövligt då Frölunda var lite piggare i andra perioden, sa Färjestads tränare Per-Erik Johnsson.
Under grundserien gjorde Fredrik Eriksson bara fyra mål. Nu blev det två i den sista finalen.
– Jag minns inte när jag gjorde två mål i en match senast. Jag vet inte ens om jag gjort det.
Båda målen bakom Salo kom alltså på styrningar från nära håll på skott från backar.
– Det ser ut som tillfälligheter, men det gäller att vara där också, sa guldskytten.

KONTROLLERADE MATCHEN
I den tredje perioden kontrollerade Färjestad spelet helt och frustrationen bara ökade hos Frölundas spelare. Det märktes när Joel Lundqvist helt i onödan fällde Daniel Henriksson när han passerade målgården efter 8.01. Det tog bara 15 sekunder in på den efterföljande utvisningen för Mathias Johansson att på ett skott strax innanför blå linjen göra 5–1.
En reducering till 2–5, Jari Tolsa, efter 12.51 räckte inte för att Frölunda på allvar skulle komma in i matchen. 3–5 av Tom Koivisto efter 19.01 spelade liksom ingen roll.

SCANPIX

Färjestad jublar efter Fredrik Erikssons 1-0 mål.

SCANPIX

Jonas Höglund sätter 3-0 bakom Frölundas målvakt Tommy Salo.

SCANPIX

Jonas Höglund jublar efter 3-0.

SCANPIX

Glada Färjestadsspelare 1: Jonas Höglund och Mathias Johansson.

SCANPIX

Glada Färjestadsspelare 2: Jörgen Jönsson, i mitten.

SCANPIX

Glada Färjestadsspelare 3: Jörgen Jönsson med bucklan.

SCANPIX

Hela guldlaget från Karlstad.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset