Migrationsverket har fått dra ner mycket i verksamheten den senaste tiden.
Migrationsverket har fått dra ner mycket i verksamheten den senaste tiden.

2014 och 2015 sökte nästan en kvarts miljon människor asyl i Sverige. I år ligger prognosen på 23 000 personer. Samtidigt som Migrationsverket tvingas dra ner i verksamheten lovar generaldirektören Mikael Ribbenvik historiskt korta handläggningstider.

Invandrings- och flyktingfrågan är en av de allra viktigaste valfrågorna när svenska folket får säga sitt. Något som märks tydligt i debatten.

2014 och 2015 sökte 81 301 respektive 162 877 människor asyl i Sverige. Sedan dess har antalet minskat kraftigt.

Enligt Migrationsverkets senaste prognos från i maj väntas cirka 23 000 människor söka asyl i Sverige i år. Nästa år ligger prognosen på 29 000 asylsökande.

LÄS MER: Migrationsverket: Var tredje anställd får gå

Hur ska Migrationsverket och Sverige hantera flyktingmottagandet i framtiden? En fråga som diskuterades på ett seminarium under Almedalsveckans första dag.

Mikael Ribbenvik, generaldirektör på Migrationsverket, vill dela in de senaste åren i tre skeenden.

– 2014 och 2015 kom det en kvarts miljon människor och sökte asyl. De åren präglades av mottagandet. De senaste två åren har präglats av att avgöra alla dessa ärenden. Det har vi gjort nu. Organisationen har jobbat otroligt bra med detta, säger Mikael Ribbenvik.

Mikael Ribbenvik, generaldirektör Migrationsverket. Foto: Tomislav Stjepic

Nu menar Migrationsverkets generaldirektör att myndigheten går in i ett nytt skeende.

– Nu vill vi visa vad den här myndigheten verkligen är kapabel till. Därför har vi fattat beslut om någonting som vi kallar för asyl 360.

Han förklarar det som att de nu kommer att ta ett mer strukturerat helhetsgrepp när det kommer till asylprövningar.

– Efter sommaren kör vi igång en pilot i Göteborg. Där är uppdraget att minst hälften av den svenska asylprövningen ska gå på under 30 dagar. Det betyder att vi kommer gå från historiskt långa till historisk korta handläggningstider. Detta är framtiden, säger Mikael Ribbenvik.

LÄS MER: Därför nobbar Ung vänster Almedalsveckan

Samtidigt har myndigheten dragit ner kraftigt i takt med att antalet asylsökande har minskat. Enligt generaldirektören kommer det inte att påverka kvaliteten i besluten.

– Vi kommer att ha en kort men ändå en rättssäker process.

Makthavarna svarar

Vilken är den största utmaningen när det kommer till Sveriges flyktingmottagande?

Ylva Johansson, S, arbetsmarknads- och etableringsminister:
– Det går allt bättre nu. Allt fler kommer in i arbete. Men vi skulle behöva satsa ännu mer på utbildning så att fler kan utbildas till de bristyrken som vi har. Så att vi klarar den demografiska utmaningen.

Paula Bieler, migrationspolitisk talesperson Sverigedemokraterna:
– Det handlar om att styra om hela flyktingströmmarna så att det inte ska ske någon illegal migration. Man ska ha ett annat system på plats där man hjälper så nära som möjligt. Eventuellt mottagande i Sverige ska bara ske om vi är grannland eller om vi ser ett behov av vidarebosättning av flyktingar, då ska det också vara organiserat på ett helt annat sätt.

Elisabeth Svantesson, Moderaternas ekonomisk-politiske talesperson:
– Den största utmaningen är att vi åren framöver måste ha en stramare migrationspolitik och dessutom behöver vi se till att de som har fått avslag på sin asylansökan återvänder. Annars kommer vi få ännu större problem med parallellsamhällen.

Asylsökande i Sverige senaste tio åren

2017: 25 666
2016: 28 939
2015: 162 877
2014: 81 301
2013: 54 259
2012: 43 887
2011: 29 648
2010: 31 819
2009: 24 194
2008: 24 353

Källa: Migrationsverket

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset