Bara drygt hälften av lärarna på skolor i landets 23 särskilt utsatta områden, är behöriga. "Det är ju svårt att rekrytera lärare i dag eftersom det brist", säger rektorn Lena Bergström.

Rikssnittet för antalet behöriga lärare i landets alla skolor ligger på 71 procent. Men på skolor i områden som polisen pekat ut som särskilt utsatta, är endast drygt hälften av lärarna behöriga. Det visar en undersökning som Ekot har gjort.

Enligt rektorn Lena Bergström på Hammerstaskolan i Norsborg, Stockholm, är en anledning att det är svårt att hitta behörig personal.

– Det är ju svårt att rekrytera lärare i dag eftersom det brist. Och om du som lärare söker ett antal jobb och så kan du välja att jobba på Lidingö eller Norsborg för samma lön så kommer de allra flesta välja Lidingö, säger Lena Bergström.

LÄS MER: SO-läraren: ”Mina elever kommer kunna bryta segregationen”

Endast 56 procent

Undersökning bygger på siffror från Skolverket och visar att endast 56 procent av lärarna på skolorna i de 23 områdena är behöriga.

Enligt polisen kännetecknas särskilt utsatta områden av låg socioekonomisk status där de kriminella har en inverkan på lokalsamhället. I dessa områden finns en social problematik och kriminell närvaro som lett till en utbredd obenägenhet att delta i rättsprocessen. Detta försvårar för polisen att fullgöra sitt uppdrag i områdena.

LÄS MER: Tusentals nya lärare behövs

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset