Sedan 2011 kan du få böter om du skräpar ner. Men sannolikheten är liten. Polisen delade nämligen bara ut 149 böter 2015 – hälften så många som när det infördes.

2011 blev det möjligt för polis att bötfälla den som skräpar ner. Och till en början var polisen inte sena att nyttja sin nya möjlighet. 282 böter delades ut under 2012, enligt statistik som Metro tagit del av.

►LÄS MER: Festivalens nedskräpning – fullt med fjädrar i färjehamnen

Men sedan dess har antalet utdelade böter minskat varje år. Under 2015 delades bara 149 böter ut. Och till och med juli i år har bara 52 böter utdelats – trots att nedskräpningen ökar.

– Konsumtionen ökar och konsumtionen av engångsmaterial ökar. Därmed har vi också en ökad nedskräpning. Det handlar om kaffemuggar, takeawaymaterial och fimpar förstås, framförallt i stadsmiljö, säger Johanna Ragnartz, vd för organisationen Håll Sverige Rent.

Just fimpar är undantagna i lagstiftningen, vilket Johanna Ragnartz menar är olyckligt eftersom det är den vanligaste typen av skräp. Hon anser också att lagen blir verkningslös om den inte efterlevs bättre och fler bötfälls av polis.

– Jag har förståelse för att de kanske har andra saker att fokusera på, men då skulle de antingen kunna överlåta det till kommunerna eller jobba med kampanjveckor, ungefär som med fortkörning. Det handlar om att statuera exempel som blir så många att det blir allmänt känt att det kostar pengar att skräpa ner.

►LÄS MER: Efter nedskräpning och attacker – nu får tiggarna egen campingplats

Att genomföra en typ av kampanj tycker Peter Enell, polisinspektör vid Citypolisen i Stockholm låter som en bra idé.

– En sådan kampanj vore bra, absolut. Det är något som vi kanske skulle prata med våra stadsdelar om. Det kan vi göra faktiskt, jag ska ta det till mig och ta upp det, säger han till Metro.

Han håller med om att nedskräpningen ökat, till stor del på grund av att fler personer nu rör sig och bor på stadens gator och torg. Men varför antalet böter minskat har han ingen förklaring till.

– Det kan ju vara så att det är svårt att dra gränsen för vad som är nedskräpning och inte. Men är det väldigt tydligt att någon slänger något vårdslöst, det kan vara glasspapper eller vad som helst, så går det ju att rapportera. Men det är en fråga om tid och resurser att hantera det, säger Peter Enell.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset