Antalet personer som avlägger delprov för jägarexamen har minskat i år, efter en lång period av ökat jaktintresse.Men Naturvårdsverket tror inte att avgiftshöjningen i vintras har fått intresset att svalna.

– Det tror jag inte, det handlar om 210 kronor totalt om man avlägger alla prov, säger Daniel Bladh, handläggare på Naturvårdsverket.

Inför årets älgjakt, som nästa vecka inleds i norra Sverige, har TT begärt ut statistik från verket över antalet avlagda delprov för jägarexamen under första halvåret 2016. Den visar att antalet utförda prov minskade med sju procent jämfört med motsvarande period 2015.

25 procent dyrare

Minskningen av antalet registrerade prov följer efter en flera år lång period av ökningar, som har fått Naturvårdsverkets kostnader för jägarexamen att överstiga intäkterna. Vid det senaste årsskiftet höjdes därför avgiften för de fyra delprov som krävs för en komplett jägarexamen med sammanlagt 210 kronor, eller 25 procent, till 1 050 kronor.

Men trots att statistiken nu visar en tydlig nedgång tror alltså verket inte på något trendbrott.

– Jag är inte jätteorolig att det skulle ha skett någonting, känslan är att intresset fortsätter att öka, säger Daniel Bladh.

Hektisk period

Möjligen, tillägger han, kan avgiftshöjningen ha fått en del personer att öva mer innan delproven avläggs, för att minska risken för omprov. I så fall kan en återhämtning vara att vänta under resten av året. En annan förklaring till nedgången kan vara en eftersläpning i statistiken, att alla avlagda prov inte har registrerats än, enligt Bladh.

Inte heller Johan Boström, marknadschef på Jägarnas riksförbund, tror att de senaste årens jaktboom är över.

– Det är ju några månader kvar på året, och vi är inne i en jättehektisk period för jägarexamen just nu. Både förhoppningen och tron är att det ska se liknande ut som i fjol, säger han.

Vore inte konstigt

På den andra stora jägarorganisationen, Svenska jägareförbundet, säger dock jaktvårdskonsulent Henrik Falk att det inte vore konstigt om antalet personer som tar jägarexamen faller tillbaka efter de senaste årens kraftiga tillväxt.

– Möjligen kan det vara ett litet trendbrott, men det får vi se efter helåret, säger Falk, som själv inte uppfattat några tydliga signaler om ett minskat jaktintresse.

Jessica Gow/TT
Jägare på pass. Nästa vecka inleds årets älgjakt i norra Sverige. Arkivbild.
Paul Kleiven/NTB scanpix/TT
Jagat djur. Nästa vecka inleds årets älgjakt i norra Sverige. Arkivbild.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset