Antalet tiggare i Stockholm minskade kraftigt under våren. Enligt Stockholms stad kan den ökade konkurrens om pengar ha gjort att EU-migranterna söker sig till andra städer.

Janerik Henriksson/TT

Antalet tiggare i Stockholm sjönk kraftigt under våren. 

Ökningen av antalet tiggare i Stockholm har stannat av, och under våren har de fattiga EU-medborgarna till och med minskat ordentligt i antal, rapporterar P4 Radio Stockholm.

LÄS MER: Våld, hot och 10 000 näthatare – så är tiggarnas verklighet i Sverige

– Det har varit en ganska kraftig nedgång under mars och april och nu är siffran tillbaka ungefär där den var före mars, säger Veronica Wolgast Karlberg, samordnare vid Stockholms socialförvaltning, till Sveriges Radio. 

Stockholms stad tror att minskningen under våren kan bero på en överetablering och därmed också en ökad konkurrens om pengar. Även Frälsningsarmén har noterat en minskning, och där tror man att de många avhysningarna kan ha gjort att vissa EU-migranter lämnar Stockholm för andra svenska städer.

– Dels kan det bero på de vräkningar som genomförts under våren och som sker fortfarande. Vi har också fått rapporter att en del har åkt Göteborg, men vi ser nu att det åter har börjat stiga under juni, säger Frälsningsarméns verksamhetschef Carolina Nilsson till Radio Stockholm.

LÄS MER: Regeringen vill göra det lättare att avhysa tiggare

Det finns ingen tydlig statistik om hur många fattiga EU-medborgare som befinner sig i Stockholm, men fältarbetare uppskattar antalet till omkring 500-600. Stadens ambition är att de ska bli färre än så, med hjälp av frivilligorganisationer som ska hjälpa tiggarna till ett mer drägligt liv i sina hemländer. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset