Färre svenskar tycker att övriga riksdagspartier bör samarbeta med Jimmie Åkessons Sverigedemokraterna. Arkivbild.
Färre svenskar tycker att övriga riksdagspartier bör samarbeta med Jimmie Åkessons Sverigedemokraterna. Arkivbild.

De svenska väljare som tycker att övriga riksdagspartier ska samarbeta med Sverigedemokraterna blir färre.– Det är en signifikant skillnad, säger Toivo Sjörén, Sifos opinionschef, till TT.

I januari svarade 46 procent ja på frågan om samarbete med SD (37 procent svarade nej). I september hade siffran sjunkit till 38 procent (45 procent svarade nej). Det visar en Sifo-undersökning som Svenska Dagbladet låtit göra.

Ja-sägarna har blivit färre inom båda blocken och samtliga partier.

Inom Alliansen är dock skillnaderna stora, där KD- och M-väljarna är klart mer positiva till ett samarbete med SD (60 respektive 50 procent) jämfört med L och C (32 och 26 procent).

Bland de rödgröna är stödet till samarbete lågt och jämnt. Det är lägst hos MP-väljarna, 8 procent.

Septemberundersökningen är gjord 6–9 september, alltså innan utspelet från Jan Björklund (L) där han tyckte att regeringen bör bjuda in alla partier – även SD – till blocköverskridande politiska samtal.

Frågan som ställdes i undersökningen var: "Anser du att de övriga riksdagspartierna bör samarbeta med SD i de frågor man tycker lika?"

– Det här är en allmän attitydfråga snarare än specifika frågor om samarbete om exempelvis arbetslöshetsersättning eller skattesänkningar. Det kan säkert variera om man skulle ställa specifika frågor, säger Toivo Sjörén på Sifo.

Drygt 1 000 personer har tillfrågats.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset