Våren är här och därmed fästingsäsongen. För många föräldrar betyder det ont i magen för var man ska hitta de extra hundralapparna till barnens TBE-vaccin. Dessutom krävs återbesök och flera doser för att ge ett fullgott skydd.

TBE, eller fästingburen hjärnhinneinflammation, kan ge allvarliga sjukdomar. Upp till en tredjedel får hjärn- eller hjärnhinneinflammation. Stockholmsregionen är ett riskområde.

– Vi måste börja prata om allmän vaccinering, sa Tomas Bergström, professor i klinisk mikrobiologi vid Göteborgs universitet till Expressen nyligen.

LÄS MER: Att ta bort fästingar med hjälp av en tops kan göra dig sjuk 

Utbredningen och antalet sjukdomsfall har ökat på senare år. Det saknas mediciner som kan bota, och många av de som blir sjuka får långdragna eller bestående besvär som minnesstörningar och trötthet. Ett fåtal blir förlamade och även dödsfall förekommer. Om man blir smittad kan det ta lång tid att bli frisk från TBE. Vissa neurologiska skador kräver omfattande rehabilitering.

Enligt Stockholms läns landstings Vårdguiden bör alla som ska vara i ett riskområde en längre tid vaccinera sig. Tyvärr får även barnfamiljer betala vaccinet själva även om de bor i högriskområden.

Enligt Rädda Barnen ligger barnfattigdomen i Sverige kring tolv procent. En stor del av dessa barn växer upp i Stockholmsregionen. Ofta lever de i familjer med bara en förälder och mycket små inkomster. På grund av den höga kostnaden för vaccin riskerar skydd mot fästingburna sjukdomar att bli en klassfråga.

Situationen kommer dessutom att bli värre i takt med att fler områden drabbas. Stockholms skärgård, Södermanland och Uppland är riskområden.

LÄS MER: Så skyddar du dig mot fästingar 

Att sola och bada betyder att man riskerar fästingbett. I grunden tycker nog de flesta att det är stötande om inte alla barn har lika möjligheter att skydda sig mot något så allvarligt som TBE. Ska det verkligen vara upp till föräldrarnas plånbok? Många andra vaccin ges ju gratis till alla. Sedan den rödgröna regeringen tillträdde för snart två år sedan har ett av de viktiga målen varit att förbättra jämlikheten i vården och förbättra för just barnen. Flera viktiga steg har tagits, som gratis mediciner till barn och unga under 18 år och pengar till att kvinnor ska få lika bra vård som män. Regeringen har även tillsatt en kommission för jämlik hälsa och tanken är att utjämna de hälsoklyftor man kan påverka inom en generation.

Självklart borde även TBE-vaccin vara en del av det arbetet.

Åsa Westlund

Riksdagsledamot (S)

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Hälsa