Antalet böter för ”förargelseväckande beteende genom offentlig urinering” har minskat under de senaste åren.
Antalet böter för ”förargelseväckande beteende genom offentlig urinering” har minskat under de senaste åren.

Antalet kissböter har halverats under de senaste åren. Men polisen har ingen enkel förklaring. ”Finns mycket annat som är viktigare”.

Enligt färsk statistik har det hittills i år delats ut 1 400 böter för urinering på offentlig plats. På fem års tid har siffrorna för denna typ av brott nästan halverats. Någon tydlig förklaring har polisen inte.

– Det finns inget enkelt svar men det handlar om vilka andra åtgärder vi gör. Det kanske handlar om en väldigt berusad person som vi omhändertar, eller en stökig situation runtomkring där vi väljer att avvisa någon från platsen i stället, säger Erik Forsell, kommunpolis i Stockholm.

Att det skulle handla om att färre personer faktiskt kissar på offentlig plats går inte heller att säga. Men en möjlig förklaring är alltså att polisen helt enkelt har annat att göra.

– Det kanske finns mycket annat som är viktigare, att ha en närvaro på plats, att se till att våldsbrott inte sker, att få bort personer. Det kan vara faktorer som man prioriterar, säger Erik Forsell.

Vilka är det i regel som begår brotten?

– Det är framförallt män skulle jag säga, de går på krogen och dricker alkohol och blir kissnödiga.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Brott