Under de senaste 2,5 åren har 25 personer skjutits ihjäl i Stockholmsområdet, men i flera av fallen finns det inte ens en misstänkt gärningsman.
Under de senaste 2,5 åren har 25 personer skjutits ihjäl i Stockholmsområdet, men i flera av fallen finns det inte ens en misstänkt gärningsman.

Antalet dödsskjutningar i Stockholm har tredubblats på de senaste fem åren. Under de senaste 2,5 åren har 25 personer skjutits ihjäl i Stockholmsområdet, men i flera fall har polisen ingen misstänkt gärningsman, rapporterar SVT Stockholm.

Under de senaste 5,5 åren har 40 personer dödats i gängrelaterat våld, värst drabbat är norr- och söderort, rapporterar SVT Stockholm. 

– När det handlar om de här skjutningar kan det till exempel ha att göra med tillgång till vapen. Men också om det är någon pågående konflikt mellan kriminella nätverk som har den kapaciteten. Dessa faktorer kan göra att man får en ökning, säger Erik Åkerlund, lokalpolischef i Botkyrka till SVT Stockholm. 

LÄS MER: Gäng kan ligga bakom ökning av skjutningar

Under de senaste 2,5 åren har 25 personer skjutits ihjäl, hos polisen finns det 24 ärenden – men bara två har lett till åtal. I de övriga 22 fallen har åklagaren inte lyckats åtala någon ännu. I hälften av fallen finns det inte ens en misstänkt gärningsman. 

Enligt polisen försvåras arbetet av att det är svårt att få människor att vittna, särskilt när det rör sig om en uppgörelse mellan kriminella där det inte finns några utomstående vittnen. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Brott