Sparekonomen Christina Söderberg guidar bland avdrag och säkerhetsbyten.
Sparekonomen Christina Söderberg guidar bland avdrag och säkerhetsbyten.

Nyligen räknades ett bostadsköp som en säker investering. Men nu är marknaden kylig – och om du vill sälja bostaden du köpte när marknaden var som hetast kan det hända att du går back. Så vad ska du göra vid en förlustaffär? Metro reder ut saken med hjälp av sparekonomen Christina Söderberg på Compricer.

Gör avdrag

När du sålt en privatbostad med förlust får du göra avdrag från halva förlusten. Från den avdragsgilla hälften får du 30 procent skattereduktion för beloppet upp till 100 000 kronor. Det som överstiger 100 000 får du dra av 21 procent från.

Till exempel: Om du vid en villaförsäljning gör en förlust på 360 000 kronor får du dra av hälften, alltså 180 000. Från de första 100 000 kronorna får du dra av 30 000 och från resten 21 procent, det vill säga 16 800 kronor. Avdraget blir alltså total 46 800 kronor.

Men för att få göra avdrag gäller det först och främst att du har en inkomst.

– En förutsättning för att kunna göra avdrag är att du har skatt att göra avdragen på, det vill säga att du arbetar. Du kan inte heller skjuta fram underskottet till ett annat år. Tänk också på att vinsten eller förlusten du gör på din bostad baseras på inköpspris av bostaden – inte på bolånets storlek, säger Christina Söderberg.

– Det är också endast verkliga förluster som är avdragsgilla. Du kan alltså inte dra av en förlust på grund av att du exempelvis säljer fastigheten till en närstående till ett pris under marknadsvärdet.

Kvitta tidigare vinst

Skulle du ha sålt en annan bostad med vinst tidigare och ansökt om uppskov på beskattningen av vinsten finns möjlighet att kvitta den tidigare vinsten mot förlusten. Skulle vinsten och förlusten vara lika stor slipper du skatten på den tidigare vinsten helt.

LÄS MER: Svenska folket: Låt bopriserna falla

Köp nytt samtidigt

Om du säljer din bostad för att köpa en ny så är det inget fel med att göra förlust, enligt Christina Söderberg.

– Om man köper i en nedgående marknad är ju det troliga att man får köpa den nya bostaden till ett lägre pris också, säger hon.

När man säljer en bostad och köper en ny brukar man betala tillbaka lånet hos banken och ta ett nytt på den nya bostaden. Men om du har ett bundet lån och bryter det får du betala en ersättning till för bankens förlorade ränteintäkt. Det kan smaka extra surt vid en förlustaffär, men går dock att lösa genom ett så kallat säkerhetsbyte.

– Du flyttar över det bundna lånet på din befintliga bostad till den nya bostaden. På det sättet slipper du lösa lånet. Det är dock inte ett krav att banken går med på detta så prata med din bank och undersök möjligheten, säger Christina Söderberg.

LÄS MER: Kris för lyxbostadsmarknaden – exklusiva lägenheter står tomma

Få inte panik

Riskerar du att göra en förlustaffär är det samtidigt bäst att avvakta och vänta på nästa uppgång.

– Kan man inte betala tillbaka hela sitt lån kan man få en stor skuld, något man får leva med en längre tid vilket kan bli jobbigt. Om man kan så är det självklart bäst att inte sälja när priserna har gått ner, säger Christina Söderberg.

Hon menar samtidigt att priserna på bostäder alltid kommer att gå upp och ner och att det inte är något att oroa sig för.

– Med tanke på de senaste årens enorma uppgångar är det bara sunt att vi ser en nedgång eller i alla fall en lugnare bostadsmarknad ett tag nu. Få inte panik – priserna kommer att gå upp igen.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset