Burmas de facto-ledare Aung San Suu Kyi vid onsdagens öppnande av fredskonferensen i Naypyitaw.
Burmas de facto-ledare Aung San Suu Kyi vid onsdagens öppnande av fredskonferensen i Naypyitaw.

Efter årtionden av konflikt blickar nu Burmas de facto-ledare Aung San Suu Kyi mot en fredligare framtid. Men kvinnor måste inkluderas i förhandlingarna mellan regeringen och de etniska rebellgrupperna, manar människorättsorganisationen Human Rights Watch.

Omvärldens förväntningar på vad fredspristagaren Aung San Suu Kyi kan åstadkomma i Burma har varit höga sedan valet i november. Suu Kyi har gjort fredsprocessen till en prioriterad fråga för sin administration och i veckan träffas regeringen, militären och flera etniska rebellgrupper som en del i en storsatsning för att sätta punkt för konflikter som plågat Burma i decennier.

– Bara om vi alla står enade kommer vårt land att vara fredligt, sade Suu Kyi i öppningsanförandet på femdagarskonferensen, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Möte varje halvår

Få konkreta förslag väntas den här veckan men planen är återkommande förhandlingar varje halvår som ska beröra allt från politiska och kulturella frågor till hur inkomsterna från landets naturresurser ska delas. Det finns med andra ord många utmaningar för delegaterna att ta itu med. En annan är bristen på kvinnor i förhandlingarna.

Enligt Human Rights Watch har kvinnor varit i stort sett frånvarande i fredssamtalen. I de åtta större fredsansträngningar som skett sedan 2012 har det bara funnits tio kvinnor bland 195 ledande delegater.

"Tediplomati"

Kvinnogrupper har vittnat om hur både regeringstjänstemän och representanter från väpnade grupper behandlat dem med förakt. En aktivist säger att den enda chansen till påverkan under förhandlingarna har varit i tepauserna.

"Kvinnor har rätt till en meningsfull och omfattande roll för att vara med och bestämma om sitt lands framtid. Burmas kvinnor har länge fått utstå övergrepp, men har arbetat hårt för att främja de mänskliga rättigheterna", säger Sarah Taylor som arbetar med frågor om kvinnors rättigheter hos HRW, i ett uttalande.

Aung Shine Oo/AP/TT
Förhoppningen är att den civila regeringen, militären och olika väpnade etniska grupper ska komma överens om att sätta punkt för konflikten i Burma.
Aung Shine Oo/AP/TT
Aung San Suu Kyi tillsammans med Burmas president Htin Kyaw. Suu Kyi är förhindrad från att vara president på grund av en klausul i författningen. Men hon har förklarat att hon ändå kommer att styra regeringen genom ombud. Formellt fungerar Suu Kyi bland annat som utrikesminister.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset