Fyra anställda på boenden för ensamkommande flyktingbarn har tuberkulos. Arkivbild.
Fyra anställda på boenden för ensamkommande flyktingbarn har tuberkulos. Arkivbild.

Fyra anställda på boenden för ensamkommande flyktingbarn har konstaterad latent tuberkulos. Risken för att bli sjuk är dock generellt sett liten.– Bara en av tio smittade blir sjuk någon gång i sitt liv, säger infektionsläkare Jerker Jonsson.

Fyra anställda på Malmö stads sociala resursförvaltning har testats positiva för tuberkulos (tbc) men är inte sjuka. Samtliga har varit i kontakt med ensamkommande flyktingbarn, skriver Sydsvenskan. Ett fall har anmälts till Arbetsmiljöverket, men det är inte klarlagt hur den anställde smittades.

– Men hon vet ju att det bodde ett barn på boendet där hon var som hade aktiv tuberkulos, säger Vladana Andersson, enhetschef på sociala resursförvaltningen, till tidningen.

Nio av tio födda utomlands

Utan ett negativt test innan är det svårt att fastslå när en person har smittats av lungsjukdomen tuberkulos. En person kan vara smittad hela livet utan att insjukna. För en spridning av smittan krävs det att en person har aktiv tbc.

– Om man är frisk och vuxen är det bara en av tio smittade som blir sjuk någon gång i sitt liv – vare sig man är vaccinerad eller inte. Vaccinet ger inget hundraprocentigt skydd, säger Jerker Jonsson, infektionsläkare och epidemiolog på Folkhälsomyndigheten, till TT.

Under årets sex första månader har 421 fall av tuberkulos rapporterats i Sverige. Nittio procent rör personer som är födda utomlands.

– Så har det sett ut de senaste 10–15 åren. I Sverige har vi ingen inhemsk epidemi längre, säger Jerker Jonsson.

Ökning med 22 procent

Totalt sett rapporterades 835 fall 2015. Det är en ökning med 22 procent jämfört med 2014, vilket förklaras med en ökad invandring till Sverige. För att förhindra smittspridning är det viktigt att flyktingar genomgår en hälsoundersökning tidigt och testas för tbc. Smittsamheten minskar snabbt vid behandling.

– Det är klart att det kan dyka upp att någon i personalen har smittats. Det går inte försäkra sig hundra procent mot det, men risken för att de ska bli sjuka är väldigt liten, säger Jerker Jonsson.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset