Fyra yngre män skadades vid skottlossningen i Fosie i Malmö. En av dem avled senare av sina skador och en man vårdas för livshotande skador.
Fyra yngre män skadades vid skottlossningen i Fosie i Malmö. En av dem avled senare av sina skador och en man vårdas för livshotande skador.

En ung man har dött och en man vårdas med livshotande skador efter en skottlossning i ett bostadsområde i Malmö.Polisen vädjar om tips kring vad som låg bakom händelsen, men vittnesförhören går trögt. Människor är rädda, konstaterar polisen.

– Det är svårt i dag att få uppgifter och det beror på att människor är lite rädda för att prata med oss och för att bli inblandade i något som de inte har med att göra, säger kommissarie Claes-Arne Hermansson.

Skottlossningen mot fyra unga män skedde på söndagskvällen i ett bostadsområde i Fosie. Dagen efter uppgav polisen att den man som fördes till Skånes universitetssjukhus i Lund med livshotande skador har avlidit. På sjukhuset i Malmö vårdas en man för livshotande skador och en man har allvarliga skador, uppger presstjänsten på Region Skåne till TT. En man har lämnat sjukhuset med lindriga skador.

Kända av polisen

Spaningsledaren Claes-Arne Hermansson beskriver de skjutna som yngre män i 20-årsåldern. Några av dem är kända av polisen sedan tidigare.

Polisen jagar två till tre gärningsmän, som kom till bostadskvarteret på Censorsgatan i Fosie på en eller möjligen två mopeder vid 19-tiden på söndagskvällen. Ett stort antal skott avlossades och vittnen har sagt att det lät som automatvapen. Ett vittne uppger för Sydsvenskan att två mopeder cirkulerade i området en stund före skottlossningen.

När en bil anlände började en maskerad person på en av mopederna skjuta mot den, enligt vittnet. Mopederna försvann sedan från platsen.

Inte förvånad

Några skott trängde in i en intilliggande lägenhet där det fanns barn.

– Vi ser jätteallvarligt på att man över huvud taget gör så här och att man inte tänker sig för, att det faktiskt är fler människor än dem som man är arg på som kan råka jätteilla ut, säger kommissarie Claes-Arne Hermansson.

Men han är inte förvånad över det som skett:

– Tyvärr är våldsutvecklingen i en dum spiral som går uppåt. Jag är inte förvånad över det, men tycker att det är hemskt otäckt att det ska hända.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset