Bill och Melinda Gates. Arkivbild.
Bill och Melinda Gates. Arkivbild.

På 20 år har fattigdomen i världen minskat kraftigt. Men 74 procent av svenskarna tror något annat.– Människor tenderar ofta att komma ihåg det som är dåligt lite bättre, säger Robert Höglund på hjälporganisationen Oxfam Sverige.

Kunskapen om fattigdomsbekämpningen är dock betydligt högre i Kina och andra länder där många snabbt har fått det ekonomiskt bättre. Omkring hälften av kineserna känner till att fattigdomen har minskat kraftigt, enligt en ny undersökning som Motivaction International gjort med stöd av Bill och Melinda Gates stiftelse.

Kunskaperna bland svenskarna kan verka dåliga, men de är ändå bättre än i andra industriländer. I exempelvis Tyskland, USA och Spanien trodde över 90 procent att fattigdomen ökat eller legat kvar på samma nivå sedan 1996.

Större optimism

Optimismen om att fattigdomen kan utrotas till 2030 är också större i utvecklingsländer än i industriländer. I exempelvis Indonesien är det bara 22 procent som tror att det är osannolikt att målet kan nås jämfört med 80 procent av svenskarna.

Robert Höglund konstaterar att medier har rapporterat om att fattigdomen minskat.

– Men det är många fler nyheter om allt som är dåligt. Halveringen av fattigdomen blir ju bara en nyhet en gång, och människor tenderar ofta att komma ihåg det som är dåligt lite bättre, säger han.

Rosling gör skillnad

Att svenskarnas kunskaper är bättre än exempelvis amerikanernas kan enligt Höglund bero på att professor Hans Roslings arbete med att synliggöra fattigdomsminskningen fått visst genomslag i Sverige.

– Den typen av insatser gör antagligen skillnad, säger han.

Robert Höglund tror också att det är viktigt att man vågar fira framgångarna och glädjas åt dem.

– Trots att det finns mycket elände måste man våga vara glad åt det som har blivit bättre, säger han.

TT: Några av jordens rikaste människor, Bill och Melinda Gates, stödjer den här undersökningen. Vad har de för intresse av detta?

– Jag tror att de precis som Oxfam vill se ett slut på fattigdomen. En väg dit är genom ökad kunskap om framgångarna, säger Robert Höglund.

Leif Blom/TT
Andelen fattiga i världen har minskat kraftigt, men hela 74 procent av svenskarna tror något annat. Arkivbild.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset